Ulični market u Dalianu | Kina

250
Ulicni market Kina Street market China Dalian13

Ulični marketi su prava poslastica za turiste, naročito oni u Aziji. Ako želite vidjeti kako živi lokalno stanovništvo, što jedu, kako jedu i kako se ponašaju onda se svakako uputite do obližnje tržnice. Sa sobom ponesite sitan novac i pripremite se za cjenkanje.

Obzirom da su na tržnicama rijetko kada izvješene cijene proizvoda, budite spremni da platite više od realne cijene jednostavno zato što ste stranac i što trgovci u vama vide vreću dolara. Međutim, nemojte se previše zamarati jer su marketi sa hranom ionako generalno jeftini. S druge strane, preporučujem da hranu konzumirate s dozom opreza jer je higijena u Aziji na niskom stupnju.

Pečeno meso, Dalian, Kina
Pečene patke, Dalian, Kina

Nas su najviše iznenadile “ulične mesnice” gdje je svježe meso bilo izloženo na štandovima bez nekakve posebne zaštite i to na +20 stupnjeva. Stolovi nisu bili presvučeni najlonom, a prodavači, baš kao i prolaznici, diraju meso golim rukama. Muhe i ostali insekti, kojima je svježe meso izloženo, čini se nikoga posebno ne zabrinjavaju. Iako je ovakvo nešto potpuno neprihvatljivo u zapadnim zemljama, čini se kako je u Kini to sasvim uobičajena praksa.

Ulična mesnica na +20, Dalian, Kina
Ulična mesnica br. 2, Dalian, Kina

Druga stvar koja nas se dojmila su jaja kojih ima svih mogućih vrsta i boja. Jaja su u Kini vrlo popularna namirnica i možete ih kupiti, kuhana ili svježa, na svakoj tržnici ili na ulici kod uličnih prodavača. Zanimljivo je i to što se u azijskim zemljama svježa jaja ne drže u rashladnim vitrinama nego na sobnoj temperaturi i to nije tako samo na tržnicama nego i u supermarketima.

Jaja svih mogućih vrsta, Dalian, Kina
Pačja jaja, Dalian, Kina
ulicni market Dalian China Kina
Kuhana prepeličja jaja, Dalian, Kina

Na uličnim marketima u Aziji možete pronaći baš sve od začina, jaja i pekarskih proizvoda preko svježeg voća i povrća do svježeg i pečenog mesa i ribe. Za one slabijeg želuca bih preporučila da zaobiđu štandove sa svježim mesom i ribom jer se na tim dijelovima tržnice ponekad odvija kolinje uživo.

Ulični market, Dalian, Kina
Razni začini i baba koja ne zna šta bi, Dalian, Kina

Pekarske proizvode kao na slici ispod možete kupiti baš svugdje. Iako ovi kruščići izgledaju primamljivo i ukusno, zapravo to nisu i nemaju nikakav okus, odnosno imaju bljutav okus jer u njima nema soli, a razlikuju se samo po boji i obliku. Kruh u Kini nije popularan, a ono što je nama kruh njima je riža.

Ulična pekara, kruščići kuhani na pari i pogačice, Dalian, Kina

Ulicni market Kina Street market China Dalian2

Gdje god da putujete nemojte propustiti ulične markete jer su upravo to mjesta na kojima možete naučiti puno o ljudima i kulturi zemlje u kojoj se nalazite.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime