Grobnica cara Qin Shi Huang-a i terakota vojnici, Xi’an, Kina

484
terracota army xian china terakota vojnici kina

Xi’an (izgovor: Sian) je povijesni grad od 8.7 milijuna stanovnika, a nalazi se u sjevernoj Kini i glavni je grad provincije Shaanxi (Šansi). Xi’an je bio glavni grad 13 različitih dinastija, a njegova povijest duga je više od 3000 godina. U Kineskoj povijesti postoje Četiri Velika Povijesna Glavna Grada i to Xi’an, Peking, Louyang i Nanjing od kojih je Xi’an najstariji. Također, Xi’an je početna, odnosno završna točka Puta Svile.

Xi’an je najpoznatiji po kolekciji terakota vojnika koja prikazuje vojsku cara Qin Shi Huang-a koji je bio prvi car ujedinjene Kine, a kojeg vrlo često spominju kao prvog kineskog cara uopće, iako to nije bio (bitna informacija za one koji se namjeravaju susresti sa Tarikom Filipovićem). Svrha terakota vojnika bila je čuvati samog cara u zagrobnom životu. Pretpostavlja se da postoji oko 8000 skulptura terakota vojnika, no veliki dio se i dalje nalazi duboko pod zemljom.

terracota vojnici terracota army xian
Grobnica cara Qin Shi Huang, Xi’an, Kina

Arheolozi procjenjuju da je više od 700 000 radnika gradilo grobnicu za cara Qin Shi Huang-a koji je bio opsjednut vječnim životom. Svi najbolji znanstvenici radili su na pronalasku eliksira koji bi mu omogućio da živi zauvijek. Međutim nije im uspjelo. Osim skulptura vojnika, u grobnici su nađene i skulpture različitih činovnika, akrobata, snagatora, kočijaša, kočija, svirača i drugih, a sve skulpture su u prirodnoj veličini.

Zanimljivo je da je grobnicu sasvim slučajno otkrio farmer koji je kopao bunar 1974. godine, a godišnje terakota vojnike posjeti preko milijun turista iz cijelog svijeta.

terracota soldier and horse terakota vojnik

Pročitajte i ovo:  Egzotična muslimanska četvrt u srcu Xi’ana

Grobnica se nalazi 40ak minuta vožnje od centra Xiana i 30ak minuta vožnje od stana u kojem smo živjeli, a koji se nalazio u istočnom dijelu grada. Do grobnice smo došli taksijem i vožnju platili oko 90rmb, a nazad smo se vratili autobusom koji smo platili 10ak rmb po osobi, a koji vozi do centra grada. Također, od sjeverne željezničke stanice u Xi’an-u do grobnice možete doći i besplatno busom za turiste (karta).

musoleum google map

Ukoliko se nađete u Xi’an-u svakako posjetite grobnicu cara Qin Shi Huang-a jer su terakota vojnici jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta uopće. Ni pod kojim uvjetima nemojte putovati po Kini za vrijeme državnih praznika jer u to vrijeme cijela Kina putuje (dakle stotine milijuna ljudi) i posjećuje sve one znamenitosti koje posjećuju i strani turisti. Ako možete, izbjegnite i vikende. Mi smo išli ponedjeljkom i svejedno su nas dočekale horde ljudi. Upozoreni ste.

U galeriji ispod možete pogledati još fotografija. Za uvećanje kliknite na fotografiju.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime