Sve o planinarenju u nacionalnom parku Torres del Paine u Čileu (Vodič)

425
torres del paine patagonia chile wtrek

Torres del Paine je nacionalni park koji se nalazi u južnoj Patagoniji u Čileu, a godišnje ga posjeti oko 250 000 turista iz cijelog svijeta. Poznat je po strmim planinama, ledenjacima, i zlatnim travnjacima na kojima se svakodnevno mogu vidjeti guanako lame. Ime je dobio po 3 granitna vrha planinskog lanca Paine koji izgledaju kao tornjevi (Torres=tornjevi), koji ujedno predstavljaju i vrhunac planinarenja kroz nacionalni park. Torres del Paine posebno je zanimljiv zaljubljenicima u prirodu i planinarenje, a najpoznatije planinarske staze u parku su “W” (80 km) i “O” (134 km). Ovaj članak se fokusira na “W-trek”.

Planinarska staza “W”

patagonia torres del paine lama

torres-del-paine-mapa staze
W-staza je oznacena crvenom bojom, a O-staza je oznacena crvenom i plavom bojom.

W-stazu je moguće odraditi u četiri ili pet dana, a početna točka može biti refugio Paine Grande (na zapadnoj stani parka) ili refugio Torre Central (na istočnoj strani parka). Oni koji odluče krenuti od istočne strane parka prema zapadnoj, već prvi dan planinarenja će doživjeti svu ljepotu tornjeva. Oni koji odluče krenuti sa zapadne strane prema istočnoj, tornjeve će vidjeti zadnji dan planinarenja. Ukupna duljina W-staze je otprilike 80 km što znaci 20 km pješačenja dnevno ako se odlučite na četiri dana planinarenja.

Kampovi/Smještaj

patagonija kampovi smjestaj torres del paine

karta kampova i hostela torres del paine aex

Na W-stazi postoji 8 kampova i 5 hostela. Dva kampa su besplatna, a to su kamp Italiano i kamp Torres. Kampovi na W-stazi pripadaju tri različite kompanije, a to su Conaf (besplatni kampovi), Fantastico Sur (plaćanje) i Vertice (plaćanje). Kampovi koji se plaćaju su bolje uredeni i s više smještajnih kapaciteta.

torres del paine kampovi i hosteli chart

kampovi oprema tablica tdp

Udaljenosti w staza aex

Smještaj u kampovima i hostelima potrebno je rezervirati unaprijed, a to je moguće na linkovima ispod. Po dolasku u hostel/kamp potrebno je predočiti dokaz o rezervaciji (isprintana potvrda). U hostelima se spava na krevetima bez posteljine, u vrećama za spavanje. U kampovima se spava u šatorima koje je moguće unajmiti u samom kampu ako nemate svoju opremu.

  1. Fantasticosur
  2. Vertice
  3. Conaf

Kako od Puerto Natalesa do Torres del Paine

torres del paine patagonia treking

Do parka je najjednostavnije doći autobusom iz Puerto Natalesa. Do Puerto Natalesa vozi autobus od zračne luke koja se nalazi u Punta Arenas. Autobus od Puerto Natalesa do parka vozi jednom dnevno izvan sezone (u 7h) i dva puta dnevno u sezoni (u 7h i 14h). Cijena povratne karte je otprilike $20. Vožnja od Puerto Natalesa do Torres del Paine traje 3 sata uz stajanje u mjestu Laguna Amaraga gdje je potrebno platiti ulaz u nacionalni park ($32). Vožnja se nastavlja do mjesta Pudeto, a od tamo se katamaranom (trajekt, $30) ide do Paine Grande koji je početna točka W-staze na zapadnoj strani parka. Početna točka na istočnoj strani parka je Refugio Chileno ili hotel Las Torres (Torres Central) do kojeg od ulaza u park vozi mini bus ($5).

Primjer plana planinarenja

cile torres del paine glecer

DAN 1 Puerto Natales – Paine Grande – Refugio Grey (11 km)

DAN 2 Refugio Grey – Glaciar Grey – Paine Grande (19 km)

DAN 3 Paine Grande – valle Del Frances – Los Cuernos (28 km)

DAN 4 Los Cuernos – Refugio Chileno (20 km) (odavde 45 min do Tornjeveva)

DAN 5 Refugio Chileno – Mirrador Las Torres – Hotel Las Torres – Bus za Puerto Natales

Mirador Torres (tornjevi) se preporučuje posjetiti dva puta. Prvi puta po dolasku u Refugio Chileno, a drugi puta sutradan rano ujutro ukoliko želite vidjeti kako tornjevi izgledaju za vrijeme izlaska sunca. Ovo je samo jedan od načina kako planinariti u Torres del Paine. Plan je moguće izmijeniti i prilagoditi vlastitim željama. Oni koji odmah prvi dan posjete Glaciar Grey mogu uštedjeti jedan cijeli dan i odraditi W-stazu u 4 dana.

Cijene smještaja, hrane i opreme

Fantastico Sur

mid season

high season

gear rental

Vertice

vertice cijene torres del paine

Kada ići u Torres del Paine

glacier torres del paine patagonia

Vrijeme u Torres del Paine je nepredvidivo, što znaci da je u istom danu moguće doživjeti sunce, kišu i snijeg. Također, Patagonija je poznata po snažnim vjetrovima koji dodatno otežavaju planinarenje. Najvjetrovitiji mjeseci su studeni, prosinac i siječanj (November – January), a najmirnije je od travnja do rujna (April – September). Park je otvoren čitavu godinu ali kampovi i hosteli su zatvoreni zimi, odnosno od kraja travnja do kolovoza (April-August). Park je najposjećeniji od studenog do ožujka (November-March). Ako želite izbjeći gužve posjetite Torres del Paine van sezone.

Naše iskustvo

cile torres del paine patagonia aex

Torres del Paine smo posjetili krajem travnja (April), par dana prije zatvaranja svih kampova i hostela. Odradili smo W-trek u 4 dana. Bilo je hladno, ali sunčano i bez imalo vjetra. Nije bilo puno turista, a na putu između kampova smo sretali svega par ljudi i gauchose. Noći su bile hladne, a spavali smo u jaknama, u vrećama za spavanje, u hostelima. Od hrane smo sa sobom ponijeli suho voće, orašaste plodove, limenke tune i kruh.

I to je to. Spremni ste za put u Torres del Paine.

Podijelite svoja iskustva i pitanja u komentarima ispod.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime