Sve što morate znati ako planirate put u Kinu

2394
kina sve sto morate znati

Prije svakog puta valja se dobro pripremiti i tako smanjiti količinu stresa koju svako putovanje donosi, a samim time povećati količinu uživancije i zabave u zemlji u koju putujete. U ovom članku smo opisali najosnovnije stvari o kojima treba voditi računa ako planirate put u Kinu.

1. Viza

Prva i osnovna stvar koju morate znati je koju vrstu vize trebate. Ukoliko u Kinu putujete turistički tada vam naravno treba turistička viza. Proces je vrlo jednostavan i vizu možete dobiti već isti dan nakon uspješne aplikacije u kineskoj ambasadi. Ako u Kinu putujete poslovno, imate dvije opcije a to su radna viza i business viza. U oba slučaja vam treba pozivno pismo budućeg poslodavca s tim da je proces dobivanja radne vize malo kompleksniji i traje otprilike 3-4 tjedna.

Vezano:  Proces dobivanja radne dozvole za Kinu

2. Valuta

Valuta u Kini je Yuan koji se još zove Renminbi (RMB) i Kwai. U Kini nema mjenjačnica tako da novac koji ste donijeli sa sobom, odnosno američke dolare, možete promijeniti samo u banci (ovo se ne odnosi na Hong Kong) i zračnoj luci. Novčanice u Kini su 1 RMB, 5 RMB, 10 RMB, 20 RMB, 50 RMB i 100 RMB. Jedina valuta koja je prihvaćena je RMB (Yuan), dakle ne možete plaćati američkim dolarima.

3. Banke i Bankomati

Banke i bankomate možete naći posvuda. Iako bankomati u pravilu primaju Viza i Mastercard kartice ponekad iz nekog nepoznatog razloga nećete moći podići novac. Većina bankomata je i na kineskom i na engleskom jeziku. Najveće kineske banke su Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank Corporation (CCBC), i Agricultural Bank of China (ABC). Viza i Mastercard kartice možete koristiti na bankomatima za podizanje novca ali ne i u trgovinama i restoranima. U Kini se spomenute kartice ne koriste i velika je vjerojatnost da će vas gledati u čudu ako im npr. pokažete vašu Viza karticu. U Kini se koriste UnionPay kartice i to je to.

4. VPN

Google, facebook i YouTube su u Kini zabranjeni i blokirani. Također, mnogim se web stranicama ne može pristupiti jer su blokirane pomoću Great firewall of China, koji zapravo služi za filtriranje interneta tako da je VPN (virtual private network) obavezan. VPN je aplikacija koja omogućuje da zaobiđete Great firewall of China i koristite internet i sve mobilne aplikacije bez problema. Postoje besplatne VPN mobilne aplikacije, kao i one koje se plaćaju ali o tome više u nekom drugom postu.

5. Google translator

Bez google translatora ćete biti doslovno izgubljeni u Kini jer nitko, osim možda zaposlenika u hotelima, ne govori Engleski jezik, a nekako se morate sporazumjeti sa ljudima oko sebe. To nas vraća na točku broj 3 jer googleove aplikacije ne možete koristiti bez VPN-a. Dakle, bez VPN-a ne možete u Kinu. A i kako ćete preživjeti bez npr. facebooka (haha).

Vezano: Kako koristiti gogle prevodilac aplikaciju u Kini

6. Putno zdravstveno osiguranje

Ovo se ne odnosi samo na put u Kinu nego na bilo koje putovanje uopće. Prije nego krenete na put uvijek kupite putno zdravstveno osiguranje jer je liječenje u inozemstvu skupo i nije vam potreban sav taj stres. Vjerojatnost da ćete u Kini, u lokalnoj bolnici, naići na liječnika koji govori engleski jezik je mala. Međutim, u većim gradovima postoje bolnice koje su, tako reći, napravljene za strance i koje su nešto skuplje od običnih bolnica.

7. Dokumenti

U Kini ćete u pravilu rijetko kada vidjeti policajce na ulici ali, iz sigurnosnih razloga, sa sobom uvijek ponesite kopije dokumenta, a originale ostavite u sefu u hotelu/hostelu. Isto tako imajte na umu da u Kini ne možete kupiti karte za vlak ili promijeniti novac u banci bez originalne putovnice (kopije ne pomažu). Uvijek napravite i nekoliko kopija svih dokumenata i nosite po jedan set u svakoj torbi/koferu. Također, uslikajte sve dokumente i vize i pošaljite to nekome u svojoj obitelji i sebi samima na mail.

8.  Bakšiš (tip)

U Kini se u restoranima i kafićima (ili bilo gdje drugdje) ne ostavlja bakšiš/tip. Platite onoliko koliko piše na računu i pričekajte da vam vrate ostatak.

9. Zagađenje

Neki kažu da je zagađenje u Kini i više nego opasno za zdravlje dok drugi kažu da dođe na isto kao da zapalite cigaretu ili boravite u zadimljenoj prostoriji. Bilo kako bilo, preporučljivo je kupiti masku za lice koja će  koliko toliko spriječiti udisanje mikro čestica. Index zagađenja u pojedinim gradovima možete provjeriti ovdje. Izbjegavajte putovati u Kinu za vrijeme zimskih mjeseci jer je zagađenje tada nepodnošljivo. Obične medicinske maske ne pomažu, a cijene kvalitetnih maski se kreću od US $20-50. Više o tome u nekom drugom postu.

12. Voda

Voda iz slavine nije ispravna za piće nego se mora prokuhavati. Kuhalo za vodu možete kupiti u skoro svakoj trgovini i to po cijeni od 100ak Yuana ili manje. U nekim gradovima, kao što je Xi’an, prokuhavanje ne pomaže nego se voda mora kupovati.

10. Toaletni papir i sapun za ruke

Pravilo u Kini je da u javnim wc-ima nema toaletnog papira niti sapuna za ruke tako da je preporučljivo uvijek sa sobom nositi papirnate i vlažne maramice. Toaletni papir i sapun se mogu naći samo u McDonald’su, Star Bucksu, Pizza Hut-u i sličnim ne-kineskim restoranima i kafićima. Ljudi u Kini nemaju naviku prati ruke tako da nakon korištenja autobusa, vlakova i taksija obavezno obrišite ruke vlažnim maramicama.

11. WeChat

WeChat ili Weixin je najpopularnija mobilna aplikacija za komunikaciju u Kini. Nitko vas neće tražiti da se s vama poveže na facebook-u ili whatsapp-u jer se te aplikacije u Kini ne koriste. Koristi se wechat (weixin) koji će vam olakšati život u Kini. Wechat ima i funkciju prevođenja tako da ako dobijete poruku na kineskom jeziku vrlo lako tu istu poruku možete prevesti na engleski jezik i tako komunicirati s ljudima.

12. Sigurnost

Kina je sigurna zemlja za turiste i vjerojatnost da će vam se nešto dogoditi je skoro pa ravna nuli. Jedino što vam se može dogoditi jest da naiđete na džepara i ostanete bez mobitela ili novca i zato kada se nađete u gužvi, a naročito u javnom prijevozu, uvijek stavite ruku na torbu. Još jedna stvar koju vrijedi spomenuti jest da je vatreno oružje u Kini zakonom zabranjeno i ne može se baš nigdje kupiti tako da možete biti bezbrižni.

I to je to. Spremni ste za put u Kinu.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime