Sve što morate znati ako putujete u Ho Chi Minh

572
Saigon Vijetnam 2

Ho Chi Minh, također poznat kao Saigon, je najnaseljeniji vijetnamski grad koji broji 8.5 milijuna stanovnika, a nalazi se na jugu zemlje. Egzotičan i vibrantan grad, uvijek pun turista, u kojem su ulice preplavljene uličnim prodavačima i motorima. Ovaj grad je nezaobilazna točka svih backpackera, a dobra zabava je zagarantirana.

Valuta u Vijetnamu je vijetnamski dong, a novac možete promijeniti u zračnoj luci, što je uvijek skuplja opcija, ili u bilo kojoj banci u gradu i u zlatarnama. Taksi od zračne luke do grada i hostel možete platiti američkim dolarima, a za sve ostalo vam je potrebna domaća valuta.

Kako od zračne luke do grada?

Od zračne luke (Tan Son Nhat international airport) do grada je najjednostavnije doći taksijem. Cijena taksija do Bui Vien ulice je 160 000 VND što je otprilike US $7. Ispred same zračne luke nalaze se mnogi lažni taxi vozači koji u svojim automobilima nemaju taksimetar i koji će vam vožnju naplatiti dvostruko više od uobičajene cijene. Pitajte vozače da li imaju taxi metar, a ako nemaju zaobiđite ih u širokom luku. Potražite VinaSun taxi ili Mai Linh Taxi (slika ispod).

Taxi Mai Linh vijetnam ho chi minh

Gdje odsjesti u Ho Chi Minh-u?

Bui Vien ulica je srce Ho Chi Minha, za turiste. Ova ulica nikad ne spava. Dakle, bez obzira u koje vrijeme sletite u Ho Chi Minh, bilo to i u 3 sata ujutro, u Bui Vienu će još uvijek biti fešta. Ova ulica i okolne ulice su raj za backpackere. Sve je prepuno jeftinih hostela, salona za masažu, restorana, barova, uličnih prodavača… Cijena najjeftinijeg hostela koji smo našli u Bui Vien ulici je bila 10 dolara za dvije osobe, odnosno 5 dolara po osobi. Nije Sheraton, ali služi svrsi. Kod nekih hostela u cijenu smještaja je uključen i doručak.

Gdje jesti u Ho Chi Minhu?

Najtočniji odgovor bi bio na ulici. Ulična hrana u HCMC je odlična. Ukusna, raznolika i jeftina. Od nezaobilazne Pho juhe i Banh Mi sendviča koje možete naći na svakom koraku, preko kolačića od banane do smoothia i sokova od svježeg voća. I sve to za siću. Nemojte propustiti ni rashlađeni kokosov orah kojeg ima ama baš svugdje. U Ho Chi Minhu smo bili nekoliko puta i niti jednom nismo jeli u restoranima, uvijek na ulici.

Pogledajte i ovo: Kakva je hrana u Vijetnamu i što sve probati

ho chi minh banh mi hrana

Što sve vidjeti u Ho Chi Minhu?

Grad je toliko lijep da bi vam bilo dovoljno i da šećete bez nekog posebnog plana, međutim uvijek je bolje obići i vidjeti što je više moguće, a za to vam treba dobra organizacija. U većini hostela možete dobiti turističku mapu grada s ucrtanim turističkim atrakcijama. Mjesta koje valja izdvojiti su kao prvo Bui Vien ulica i okolne ulice, a nakon toga Ben Thanh Market, Bazilika Notre Dame i tuneli Cu Chia. Sve ovo možete obići u dva dana. Ako možete, izdvojite barem jedan dan za izlet u Mekong Deltu koja je udaljena svega nekoliko sati vožnje od Ho Chi Minha. Organizirane ture do Mekong Delte možete bukirati u vašem hostelu ili bilo kojoj turističkoj agenciji kojih ima na svakom koraku.

ho chi minh vijetnam Ben Thanh Market

Pročitajte i ovo: Kako pronaći posao učitelja engleskog jezika u Vijetnamu

Dva dana u Ho Chi Minhu su sasvim dovoljna, plus barem jedan dan za Mekong Deltu. Vijetnam je zemlja u kojoj toliko toga ima za vidjeti da bi bila šteta provesti previše vremena na jednom mjestu. I to je to. Spremni ste za putovanje u Saigon.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime