Sve što morate znati ako putujete u Vijetnam

1216
hanoi vendor vijetnam

Vijetnam je zemlja predivne prirode, kaotičnog prometa i ugodnih ljudi koja broji 92 milijuna stanovnika, a nalazi se u Jugoistočnoj Aziji. Glavni grad Hanoi smješten je na sjeveru zemlje i drugi je grad po veličini dok se najveći vijetnamski grad, Ho Chi Minh, nalazi na jugu. Službena valuta je vijetnamski dong, a jezik vijetnamski. U nastavku donosimo nekoliko stvari koje je dobro znati ako putujete u Vijetnam.

1. Turistička viza

Viza za Vijetnam može se dobiti na dva načina i to direktno u vijetnamskoj ambasadi ili online. Online viza je zapravo visa on arrival za koju je prvo potrebno imati invitation letter, odnosno pozivno pismo. Kako aplicirati za pozivno pismo pročitajte na linku ispod.

Procitajte i ovo: Kako u dva dana do turističke vize za Vijetnam

2. Smještaj

Za one koji putuju u Ho Chi Minh preporučuje se rezervirati smještaj u blizini Bui Vien ulice koja je uvijek puna turista i nikada ne spava. Također, Bui Vien ulica se nalazi u blizini svih turističkih atrakcija u Ho Chi Minh-u. Za sve one koji putuju u Hanoi, preporuka je rezervirati smještaj u Old quarters u Hoan Kiem distriktu. Sve sto je turistima zanimljivo nalazi se u blizini Old quarters-a. Također, ovdje se nalaze i svi hoteli i hosteli.

3. Transfer od aerodroma do hotela/hostela.

Prije svega provjerite da li vaš hotel/hostel nudi uslugu prijevoza od aerodroma do hotela.

Cijena taksija od aerodroma u Ho Chi Minhu do Bui Vien ulice je 160 000 VND, odnosno $7. Taksi je moguće platiti u dolarima (samo za transfer od aerodroma do grada; ne i za svakodnevnu vožnju po gradu). Koristite samo taksije koji imaju taxi metar.

Cijena taksija od Noi Ban aerodroma u Hanoju do grada (Old Quarters) je otprilike 350 000 VND, odnosno $15. Vožnju je moguće platiti samo u lokalnoj valuti. Koristite samo taksije koji imaju taxi metar.

4. Novac

Valuta u Vijetnamu je vijetnamski dong, a 100 USD je otprilike 2 300 000 VND. Svi koji dođu u Vijetnam postaju instanti milijunaši. Američke dolare je moguće promijeniti u vijetnamske dongove u bankama ili u mjenjačnici u zračnoj luci. Bez dokaza o porijeklu novca, vijetnamske dongove nije moguće promijeniti u američke dolare u bankama nego samo u zlatarnicama (na crno). Dokaz o porijeklu novca bi bio ugovor o radu i izvješće iz banke o uplaćenim plaćama (u Vijetnamu).

5. Bankomati i kartice

Bankomati se mogu naći posvuda i u pravilu je moguće koristiti Visa, MasterCard i UnionPay kartice. Bankomati uzimaju određenu proviziju. U trgovinama je moguće plaćati Visa i MasterCard karticama.

Pogledajte i ovo: Sve sto morate znati ako putujeteu Ho Chi Minh

6. Grab aplikacija

Prije nego sletite u Vijetnam preporučuje se instalirati Grab aplikaciju na mobilni uređaj. Grab je u Jugoistočnoj Aziji isto sto i Uber na zapadu. Aplikacija je na engleskom jeziku i lako ju je koristiti. Vožnja s Grab-om od aerodroma u Hanoju do grada je otprilike 280 000 VND.

8. Hrana

Hrana je u Vijetnamu vrlo jeftina i ukusna. Cijena ručka u lokalnom restoranu iznosi 40 000 do 60 000 VND. Cijene variraju ovisno o dijelu garda. Tamo gdje ima najviše stranaca (Old Quarters) hrana je najskuplja. Koju sve hranu probati možete pročitati na linku ispod.

Pogledajte i ovo: Kakva je hrana u Vijetnamu i sto sve probati

9. Voda

Voda iz slavine nije ispravna za piće, a cijena flaširane vode u trgovinama je otprilike 5000 VND ($0.21) za 0.5 litara. Trgovina ima posvuda.

7. SIM kartica

SIM karticu je moguće kupiti u specijaliziranim trgovinama i kioscima. Preporučuje se kupiti SIM karticu od tvrtke Viettel (najbolja pokrivenost i kvaliteta poziva). Cijena kartice je otprilike 200 000 VND, a u tu cijenu su uključeni pozivi, sms i internet promet (4G).

I to je to. spremni ste za put u Vijetnam.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime