Sve što morate znati ako putujete u Kambodžu

1754
kambodza hram

Turistička viza

Postoje dva načina na koja možete dobiti vizu za Kambodžu, a to su online aplikacija i viza on arrival. Preporučujem ovu drugu. Dakle kada sletite u Kambodžu, u zračnoj luci, na šalteru predajete dokumente (putovnica i jedna fotografija), ispunjene formulare koje dobijete u avionu i platite vizu 30 dolara. Cijeli proces može potrajati i do sat vremena zbog gužvi. Online, odnosno e-viza neće značajno ubrzati proces, možda 10ak minuta, a i 7 dolara je skuplja. I to je to.

Od zračne luke do grada

Najjednostavniji način da od zračne luke dođete do grada jest da dogovorite sa zaposlenicima hostela/hotela u kojem odsjedate da vas dočekaju u zračnoj luci. U većini slučajeva to se podrazumijeva samo po sebi i uračunato je u cijenu smještaja. Odlična stvar je što po vas dođu tuk tukom.

Novac

Nije potrebno mijenjati dolare u lokalnu valutu jer je američki dolar, uz kambodžanski riel, službena valuta kojom možete plaćati u trgovinama, restoranima… Cijene su u trgovinama i restoranima prikazane u američkim dolarima.

Stare novčanice

U Kambodži trgovci ne prihvaćaju stare ili oštećene novčanice. Dakle, ako vaši dolari izgledaju staro ili su samo mrvicu oštećeni na rubu, trgovac ih vrlo vjerojatno neće prihvatiti. S druge strane, iskoristit će svaku priliku da vam uvale takve novčanice. Kad se to dogodi samo ih ljubazno zamolite da vam zamjene novčanice za novije.

Pogledajte i ovo: Izlet na selo, Siem Reap, Kambodža

Cijene hrane

Hrana u Kambodži nije nešto spektakularna kao u Vijetnamu ali postoji nekoliko specijaliteta koje vrijedi probati a to su amok, sok od šećerne palme, svježi voćni sokovi i smoothiji, svježi kokos, lokalni deserti, grilane banane i dr. Hrana je vrlo jeftina, a cijene obroka u restoranima su otprilike 2-3 dolara.

Pitka voda

Voda u Kambodži nije ispravna za piće, a cijena flaširane vode u trgovinama je otprilike 0.5 dolara za 1.5 litara. Trgovina ima posvuda tako da nećete biti žedni. Također, na svakom koraku se prodaju kokosovi orasi koji su odlično osvježenje naročito ako su rashlađeni.

Smještaj

Kambodža je turistička zemlja i ako nešto imaju onda su to hoteli i hosteli. Kao i uvijek, preporučujem hostele jer su jeftiniji i zanimljiviji, a i atmosfera je puno bolja nego u hotelima. Cijena hostela u kojem smo odsjeli je bila 9 dolara za dvije osobe za jedno noćenje. Kao i uvijek, nije Sheraton ali služi svrsi. U cijenu je bio uračunat i doručak (omlet, tost, kava, čaj) i prijevoz tuk tukom od zračne luke do hostela.

Klima

Očekujte visoke temperature (30ak stupnjeva) svaki dan. Uvijek je sunčano i lijepo međutim dobro je biti na oprezu i izbjeći opekline pa tako uvijek treba pri ruci imati kremu sa visokim zaštitnim faktorom i šešir.

Svi govore Engleski

Iako je službeni jezik u Kambodži Khmer, odnosno kmerski jezik, većina ljudi govori barem malo engleskog jezika. Nismo imali nikakvih problema u komunikaciji sa trgovcima, konobarima ili zaposlenicima hostela.

Pročitajte i ovo: Angkor Wat, Siem Reap, Kambodža

Hramovi

Ulaz u hramove u Siem Reapu se naplaćuje, a cijene karata su 37 dolara za jedan dan, 62 dolara za 3 dana i 72 dolara za 7 dana. U hramove se ne može ući u prekratkim hlačama i suknjama, imajte to na umu. Prekratko znači iznad koljena. Najbolje je imati prozračne široke hlače koje možete kupiti i u Siem Reapu na svakoj tržnici po cijeni od 3-6 dolara.

Od Siem Reapa do Phnom Penha (i obratno)

Udaljenost između Siem Reapa i glavnog grada Kambodže, Phnom Penha, iznosi malo više od 300 kilometara. Putovanje autobusom traje 5 do 6 sati, a cijene karta se kreću od 6 do 7 dolara. Dvije najpoznatije autobusne kompanije su Giant Ibis i Mekong Express.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime