Siem Reap Kambodža u tri dana

778
pub street siem reap kambodza

Siem Reap je mali grad na sjeveru Kambodže koji je najpoznatiji po najvećem religijskom spomeniku na svijetu, odnosno Angkor Wat-u. Hramovi Angkor Wat su jedna od najpopularnijih i nezaobilaznih turističkih atrakcija u Jugoistočnoj Aziji, a Siem Reap je zapravo rezort za milijune turista iz cijelog svijeta koji tokom cijele godine posjećuju hramove. Tri dana sasvim su dovoljna da se obiđe i vidi sve što ovaj grad nudi, a to uključuje sam grad, hramove i okolna sela. U ovom postu pišemo o tome što sve vidjeti u samom gradu Siem Reap-u i to sve u jednom danu.

1. Vožnja tuk-tukom

voznja tuk tukom siem reap kambodza

tuk tuk siem reap kambodza

Glavno prijevozno sredstvo (za turiste) u Kambodži je tuk-tuk što je zapravo neka vrsta kočije koju umjesto konja vuče motor. Cijena vožnje po gradu je jedan američki dolar, a tuk tukova ima posvuda. Vozači sami prilaze turistima i nude vožnju. Cijenu treba dogovoriti prije same vožnje jer vas u protivnom može izaći i nekoliko puta skuplje.

2. Isprobavanje lokalnih specijaliteta

siem reap cambodia street food

hrana kambodža amok tom yam juha

Siem Reap je prepun malih restorana koji više manje imaju isti ili vrlo sličan meni, međutim kvaliteta hrane varira. Naš najdraži restoran bio je My Little Cafe koji nudi i vegetarijanska jela. Ono što bismo izdvojili kao najbolje kmersko jelo koje smo probali jest amok s gljivama (vegetarijanska verzija amoka). Glavni sastojci su povrće i gljive uz dodatak raznih začina i kokosovog mlijeka. Poslužuje se s rižom (desni tanjur na slici). Na prvoj slici možete vidjeti grilane šećerne banane.

3. Marketi

liker sa zmijom otrovnicom

U Siem Reapu postoje dnevni i noćni marketi koji su prepuni boja i na kojima se može kupiti sve od hrane, odjeće i suvenira do vina od riže (rakija) sa zmijama. Sve je vrlo jeftino- majice kratkih rukava i ljetne hlače za 3 dolara, ili manje ako se cjenkate.

4. Ulični mobilni “restorani”

ulicna hrana siem reap kambodza

ulicna hrana siem reap kambodza 2

Ulična hrana u Siem Reapu je, kao i svugdje u Jugoistočnoj Aziji, vrlo jeftina. Cijena sokova i smoothia od svježeg voća je jedan dolar i odlično su osvježenje nakon cjelodnevnog istraživanja grada.

5. Pub street

pub street siem reap kambodza

pub street siem reap night

Pub street je fancy ulica za turiste, prepuna restorana, barova i jeftinog piva. Ova ulica je mjesto koje Siem Reap noću pretvara u grad za zabavu. Osim barova, u ovoj ulici se nalaze i mnogi saloni za masažu u kojima je cijena masaže stopala (30min) oko 3 dolara.

6. Wat Damnak Pagoda

hram siem reap kambodza 1

Siem Reap kambodza hram 2

Wat Damnak pagoda je najveća pagoda u Siem Reapu, a izgrađena je kao kraljevska palača za vrijeme vladavine kralja Sisowath-a (1904-1927). U sklopu pagode se nalazi samostan, osnovna škola, dobrotvorna udruga i škola za krojačice za mlade žene. Nije rijetkost vidjeti budističke svećenike koji su vrlo susretljivi i vole razgovarati s turistima.

7. Hramovi

Angkor Siem Reap Kambodza 14

Pre Rup Angkor Siem Reap Kambodza 3

Pogledajte i ovo: Hramovi Angkor Wat, Kambodža

Siem Reap je mali grad za koji je dovoljno izdvojiti jedan dan. Drugi dan smo iskoristili za obilazak hramova Angor Wat-a (slike gore). Mistični hramovi Angkor-a su glavni razlog zašto posjetiti Siem Reap ako se nađete u Jugoistočnoj Aziji. Tura je trajala 7 sati, a cijena ulaznice za jedan dan bila je $37.

8. Sela u okolici Siem Reap-a

siem reap kamodža sela country side 20

siem reap kamodža sela country side 3

Pogledajte i ovo: Izlet na selo, Siem Reap, Kambodža

Treći dan u Siem Reap-u smo iskoristili za istraživanje okolnih sela. Unajmili smo tuk tuk i neplanski kružili uokolo. Obilazak sela toplo preporučujemo, a više možete saznati na gornjem linku.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime