Radna dozvola za Maleziju (detaljan vodič)

443
radna dozvola za maleziju

Za legalan rad u Maleziji potrebno je imati Employment Pass (EP), odnosno radnu dozvolu. Radna dozvola je vezana za ugovor o radu koji potpisujete s poslodavcem u Maleziji i vrijedi samo za vrijeme dok radite za tog poslodavca. Drugim riječima, u slučaju raskida ugovora otkazuje se i radna dozvola, a za ishodovanje nove potrebno je pronaći i novog poslodavca. Employment Pass se izdaje na period naveden u ugovoru o radu (do 60 mjeseci). Dakle, prvi korak prema malezijskoj radnoj vizi je potraga za budućim poslodavcem.

Vrste radnih dozvola za strane radnike u Maleziji

Postoje tri kategorije radnih dozvola za strane radnike u Maleziji. Prva kategorija se izdaje na period do 5 godina, a minimalna mjesečna plaća mora biti barem RM 10,000. Druga kategorija se izdaje na period od najviše 2 godine, a mjesečna plaća aplikanta mora biti između RM 5,000 i RM 9,999. Treća kategorija se izdaje na period od najviše 12 mjeseci, a minimalna plaća mora biti između RM 3,000 – RM 4,999. Više o radnim dozvolama pročitajte na slikama ispod.

radna dozvola amalezija 1
klikni za uvećanje
radna dozvola malezija 2
klikni za uvećanje

Proces aplikacije za radnu dozvolu podijeljen je u četiri faze i to: 1) registracija tvrtke pri ESD, 2) aktivacija tvrtke, 3) aplikacija za radnu dozvolu i 4) dobivanje vize. Ukoliko je poslodavac već registriran pri ESD, preskaču se prve dvije faze i poslodavac može odmah aplicirati za vašu radnu dozvolu. Kako izgleda cijeli proces aplikacije za radnu dozvolu i koji su sve dokumenti potrebni pročitajte u nastavku.

1. Registracija tvrtke pri ESD

Cijeli proces vađenja radne dozvole odvija se online, u četiri faze, na stranicama Expatriate Services Division (ESD) koji je dio malezijskog odjela za useljeništvo. Vaš budući poslodavac mora biti registriran pri ESD, a ako nije može to obaviti online. Evo kako:

company registration malezija
Klikni za uvećanje

2. Aktivacija tvrtke

Ako vaš novi poslodavac zadovoljava sve uvijete i bude odobren od strane ESD-a može krenuti u drugu fazu koja se odnosi na aktivaciju (company activation), a podrazumijeva sastanak sa službenicima odjela za imigraciju. Evo kako:

company activation malezija
klikni za uvećanje

3. Aplikacija za radnu dozvolu

Nakon sto se poslodavac registrirao i bio odobren od strane ESD može aplicirati za radne dozvole za strance. Dakle, aplikaciju za radnu dozvolu vrši poslodavac, online putem MYXpats centra (Malaysia Expatriate Talent Service Centre). Nakon aplikacije MYXpats će evaluirati aplikaciju u roku pet radnih dana. Poslodavac će biti obaviješten o statusu vaše aplikacije putem MYXpats sistema. Kako izgleda cijeli proces u ovoj fazi pogledajte na slici ispod.

faza 3 aplikacija malezija
klikni za uvećanje

4. Odlazak u MYXpats centar po radnu dozvolu

Nakon što je vaša aplikacija odobrena, pripremite sve potrebne dokumente i uputite se u MYXpats centar u Kuala Lumpuru po svoju radnu dozvolu. Koji su sve dokumenti potrebni i što sve trebate napraviti da biste došli do svoje radne dozvole pogledajte na slici ispod.

putovnica i viza malezija
klikni za uvećanje

Valja istaknuti da je moguće ući u zemlju s turističkom vizom i tražiti posao na licu mjesta, ali ne preporučuje se početi s radom prije nego dobijete radnu dozvolu jer su zakoni prilično striktni. Građanima Republike Hrvatske nije potrebna turistička viza za Maleziju za ostanak kraci od 90 dana.

Službeni vodič kroz radne dozvole za strance u Maleziji možete pogledati OVDJE.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime