Qianshan Nacionalni Park, Liaoning provincija, Kina

213
taoist priest qianshan china

Qianshan, (Tsienšan), 鞍山千山风景名胜区, nacionalni park nalazi se u Liaoning provinciji u sjeverno istočnoj Kini, 18 km jugo istočno od grada Anshan koji je 300 km udaljen od Daliana. Qianshan u prijevodu znači tisuću planina.

Prema legendi, Qianshan je stvorila božica Nüwa, a priča ide ovako… Prije mnogo, mnogo godina četiri kuta neba su se sudarila. Tada je božica Nüwa, da spasi ljude, uzela nekoliko velikih kamenja i počela ravnati nebo. Međutim, jedan kamen je slučajno pao na zemlju i raspršio se u tisuću komada i tako stvorio tisuću planina koje su posložene u obliku lotusova cvijeta.

Bilo kako bilo, do Anshana smo iz Daliana (Dalian North) došli brzim vlakom i to za nekih sat i 20 min. Cijena karte za vlak je bila 130 rmb u jednom smjeru. Od tamo smo uzeli taxi do samog parka.

Vezano:  Kako kupiti karte za vlak u Kini

Park nas je zbilja oduševio. QianShan se prostire se na 44 četvorna kilometra i prepun je budističkih i taoističkih hramova i samostana. Ovaj nacionalni park je jedno od rijetkih mjesta u svijetu gdje na istom mjestu možete naći obje religije- budizam i taoizam, a njegova povijest duga je 1200 godina. U parku se nalazi i kip Bude koji je visok 70 m i jedan je od najviših u svijetu.

qianshan pogled
Qianshan, Kina

Na slici iznad vidi se impresivan pogled sa velikog budističkog hrama do kojeg smo se penjali kojih sat ili dva, a onda se spuštali još kojih 15ak minuta niz strme stepenice da bi nas dočekao ovaj biser. Tu je ujedno bio i najveći budistički hram na koji smo naišli.

qianshan buddhist priest

Qianshan, budistički svećenik, Kina
Qianshan, budistički svećenik, KIna

 

 

Na gornjoj slici možete vidjeti budističkog svećenika na balkonu hrama kako nam srdačno maše, a na slici desno i ispod taj isti svećenik nas vodi u šetnju i pokazuje krajolik. Ne govori engleski ali bez obzira na to pokazao nam je hram i sve oko njega. Zatim je izvadio iPhone iz džepa i zamolio da se slikamo skupa (lol).

Ako nikada prije niste vidjeli budističke i taoističke hramove onda je Qianshan mjesto koje bih toplo preporučila svima koji se nađu u ovom dijelu Kine. Šetnja prirodom i nešto ovako mistično i egzotično je poseban doživljaj. Iako se u pravilu unutrašnjost hramova ne smije fotografirati mi smo naravno zaobišli to pravilo čim se ukazala prilika što preporučujem svima jer tko zna da li ćete ikada više vidjeti ovakvo nešto. Nama osobno je ovo najljepše mjesto na koje smo naišli u Kini.

buda budha budistički hram

Zanimljivo je da je 95% parka prekriveno šumom, a preko 10 000 borova je starije od 100 godina. Automobilima je, naravno, ulaz u park zabranjen međutim, za one kojima hodanje nije jača strana, postoje električna mini vozila koja voze kroz dobar dio parka. Također, postoji i žičara.

Qianshan Pine tree2

Qianshan, na putu prema taoističkom hramu

Ukoliko se nađete u sjeverno istočnoj Kini svakako izdvojite jedan dan i posjetite Qianshan. Probajte izbjeći državne praznike i vikende jer je tada tolika gužva da neće vidjeti ništa. Kolegica je zaglavila tamo baš za državni praznik i bila je tolika gužva da su čuvari propuštali čovjeka po čovjeka tek nakon što bi netko izašao iz parka. Upozoreni ste.

Vezano:  Ulični market u Dalianu

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime