Kako pronaći posao učitelja engleskog jezika u Vijetnamu

1785
posao vijetnam učitelj engleskog jezika

Vijetnam je, baš kao i Kina, atraktivna destinacija za sve one koji vole putovati i usput žele predavati engleski jezik. Pronaći posao nije teško, a za razliku od Kine, posao ne tražite unaprijed nego tek kada sletite u zemlju. Posla ima i za nativne i ne-nativne govornike iako su oni prvi uvijek više dobrodošli. Ne-nativni govornici će najlakše pronaći posao u glavnom gradu Vijetnama, odnosno Hanoju. Većina stranih učitelja su zapravo mladi ljudi željni avanture kojima je Vijetnam usputna točka na karti i koji se u Vijetnamu ne zadržavaju dulje od 6 mjeseci. Ovo je ujedno i glavni razlog zašto je tako lako pronaći posao. Škole i vrtići uvijek traže part-time i full time učitelje.

Radna dozvola

Da biste predavali engleski jezik u Vijetnamu (ne) morate imati radnu vizu. Teoretski morate imati dozvolu za rad, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu, ali u praksi je turistička viza dovoljna. 80% stranih učitelja u Vijetnamu nema radnu dozvolu međutim nitko od nadležnih tijela ne provjerava ni škole ni učitelje. Ne-nativni govornici u pravilu ne mogu dobiti radnu vizu za poslove ove vrste.

Pročitajte i ovoViza za Vijetnam u dva dana

osnovna skola vijetnam 2

Kvalifikacije

U pravilu škole traže da imate TEFL/TESOL certifikat, fakultetsku diplomu i iskustvo u radu s djecom. Iako nije nužno, iskustvo u radu s djecom je uvijek dobro došlo naročito zato što za svaku školu ili agenciju morate odraditi demo class, odnosno prezentirati sebe kao učitelja. Ako nikada niste radili s djecom ne morate se brinuti, naročito ako posao tražite preko agencije, jer će vam oni pokazati što i kako da radite u učionici. Nije potrebno spominjati da morate biti fluentni u engleskom jeziku i imati neutralan naglasak.

vijetnam posao učitelj osnovna

Plaća

Plaća ovisi o tome gdje radite i koliko radite. Ako radite preko agencije satnica je uvijek manja nego ako radite direktno za školu. Cijena sata (60 min) u Vijetnamu se kreće od 17-25 dolara. Ako radite full time onda mjesečno odrađujete unaprijed dogovoren broj sati (20-25 sati tjedno) i za to primate fiksnu plaću. Ako odradite manji broj sati od dogovorenog zato što vam škola nije popunila satnicu ili su vam satovi iz nekog razloga otkazani svejedno dobivate punu plaću (iako je ovo rijetkost). Svaki prekovremeni sat se plaća dodatno. Ako radite part time plaćeni ste za svaki odrađeni sat, a ako su vam predavanja iz nekog razloga otkazana nećete za to biti plaćeni. Za razliku od Kine, poslodavci u Vijetnamu ne plaćaju stanarinu niti avionsku kartu stranim učiteljima.

skola vijetnam učitelj engleskog

Škole

Možete birati da li ćete raditi u vrtićima, privatnim centrima ili državnim školama. U većini škola strani učitelji rade zajedno sa vijetnamskim učiteljima (asistenti u nastavi) koji im pomažu u komunikaciji s učenicima. Većina asistenata govori engleski jezik dovoljno dobro da se s njima možete sporazumjeti, a mnogi su i fluentni govornici. Što se učenika tiče većinom su zainteresirani za nastavu i engleski im ide jako dobro ali to ovisi i o školi u kojoj se nađete. U onim boljim školama, u koje idu djeca dobro stojećih i obrazovanih roditelja, mnogi učenici već u osmom razredu govore engleski toliko dobro da s njima možete normalno komunicirati. U spomenutim školama radi se s malim grupama do 25 učenika, a većina učenika uči engleski i u privatnim školama. No postoje i one škole u kojima radite s grupama od 50 učenika i tu, kao što je i za očekivati, nitko ne nauči ništa. U privatnim školama se radi s malim grupama, obično do 10 učenika.

Pročitajte i ovo:  Kako pronaći stan ili sobu u Vijetnamu

posao učitelj engleskog jezika vijetnam hanoi

Kako pronaći posao

Posao je najlakše pronaći preko facebook grupa za ESL (English as a second language) poslove u Vijetnamu ili preko specijaliziranih web stranica i online oglasnika. U oglasima odmah piše i lokacija i plaća. Iako većina oglasa traži nativne govornike svejedno se možete prijaviti. Najbolja web stranica za traženje poslova ove vrste je Vietnam teaching jobs. Jedna od boljih agencija za ne-nativne govornike je SIC Education koja će vam posao pronaći možda već isti dan nakon što potpišete ugovor (prva na listi na slici ispod).

posao vijetnam učitelj engleskog

Ako u facebook tražilicu upišete “Vietnam jobs” ili “Hanoi jobs” pronaći ćete grupe koje su specijalizirane za poslove ove vrste i u kojima se oglasi za učitelje engleskog jezika izbacuju na dnevnoj bazi. Neke od popularnih grupa su:

  • Vietnam English teaching jobs
  • Ho Chi Minh City (Saigon) ESL Teaching Jobs
  • Hanoi English Teaching Jobs
  • Danang Expats Jobs
  • Hanoi Massive Jobs

Kada je najlakše pronaći posao?

S obzirom na to da školska godina počinje u rujnu, tada je i najlakše pronaći posao. Najgore vrijeme za traženje posla je u siječnju i veljači jer su tada državni praznici (Tet blagdan). Učenici tada imaju praznike 10-15 dana, ovisno o školi/centru. Tet blagdan je nešto kao Božić i Nova godina kod nas.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime