Radna dozvola za Kinu, detaljan vodič (2.dio)

1011
proces dobivanje radne dozvole za kinu

Nakon što sletite u NRK uputite se prema jednom od imigracijskih službenika/šaltera na aerodromu (samo slijedite sve ostale i ne možete zalutati). Prije nego što stanete u red ispunite obrazac za ulaz u zemlju Arrival card (slika ispod). Popunjavate samo desnu stranu obrasca. Lijeva strana se popunjava ako izlazite iz zemlje.

arrival card China
Arrival card

Prijava boravišta

U Kini svaki vaš korak mora biti zabilježen. Prvih nekoliko dana ćete najvjerojatnije provesti u hotelu, a hotelski službenik će prijaviti vaš boravak u hotelu u obližnjoj policijskoj postaji.  Nakon što se odjavite iz hotela, a to ćete napraviti kada pronađete novi stan, poslodavac će vam pomoći da se odmah prijavite u najbližu policijsku postaju gdje ćete dobit plavi papir koji će vam trebati prilikom vađenja boravišne dozvole. Zapamtite, ako mijenjate adresu boravišta odmah se uputite u najbližu PP prijaviti novu adresu, u suprotnom se možete naći u problemima.

Liječnički pregled

Idući korak je liječnički pregled. Sve se odvija nevjerojatnom brzinom i na jednom mjestu. Vađenje krvi, mjerenje tlaka, ultrazvuk unutarnjih organa, RTG, itd. Sve ovo je gotovo za kojih sat i pol, a cijena liječničkog pregleda je otprilike 400-500 yuana i u pravilu ga plaća poslodavac. Rezultate pregleda ćete dobiti u obliku male crvene knjižice kao na slici ispod. Certifikat o liječničkom pregledu vrijedi godinu dana.

health examination certificate
Certifikat o liječničkom pregledu

Boravišna i radna dozvola

Z viza koju ste dobili u Kineskoj ambasadi u Zagrebu vrijedi 30 dana od trenutka ulaska u NRK. To u prijevodu znači da vaš poslodavac ima točno 30 dana da aplicira za vašu boravišnu i radnu dozvolu. Radna dozvola se izdaje u Human Resources and Social Security Bureau, a boravišna dozvola (residence permit) u Public Security Bureau (PSB). Vaš poslodavac će za vas izvaditi radnu dozvolu, a nakon toga ćete skupa sa poslodavcem otići u PSB da bi aplicirali za boravišnu dozvolu. Sa sobom ponesite plavi papir, certifikat o liječničkom pregledu i putovnicu koju ćete ostaviti službeniku u PSB i bez koje ćete biti kojih 2-3 tjedna. Bez panike, dobit ćete potvrdu sa kojom se možete slobodno kretati po Kini, a koja izgleda ovako:

residence permit aplication proof

Nakon 2-3 tjedna dobit ćete svoju putovnicu sa boravišnom dozvolom koja će vrijediti godinu dana, ili u nekim slučajevima manje. Boravišna dozvola ili residence permit je naljepnica koju ćete dobiti u vašu putovnicu, a izgleda ovako:

residence permit Kina

Što se radne dozvole tiče, do sada su postojale dvije vrste i to Alien Employment permit i Foreign Expert Certificate, a od travnja 2017. postoji samo jedna radna dozvola za Kinu i to Foreigner’s work permit (FWP). Do sada su radne dozvole bile u obliku crvenih i plavih knjižica, a od ove godine su to kartice sa vašim ID brojem i fotografijom.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime