Radna dozvola za Kinu, detaljan vodič (1.dio)

3020
z viza kina

Nakon što ste pronašli posao, odradili intervju i potpisali ugovor vrijeme je za prikupljanje dokumenata potrebnih za dobivanje radne dozvole. Svaki poslodavac ima osobu koja rješava vize za strance i koja će vas kontaktirati i objasniti koje sve dokumente trebate imati, koje trebate ovjeriti, a koje im dokumente trebate poslati ekspresnom poštom. Zakon je od ove godine (travanj 2017) nešto drugačiji nego kada smo mi vadili radne dozvole (2016 i početak 2017) i sada više nije dovoljno diplomu i potvrdu o nekažnjavanju samo prevesti na Engleski jezik kod sudskog tumača, nego oba dokumenta morate i ovjeriti u za to predviđenim institucijama.

Potrebni dokumenti

 1. Ovjerena fakultetska diploma
 2. Ovjerena potvrda o nekažnjavanju
 3. Potvrda o liječničkom pregled
 4. TESOL/TEFL certifikat
 5. Pismo preporuke (nije nužno)
 6. Životopis
 7. Skenirana kopija putovnice
 8. Fotografije

Kako ovjeriti diplomu i potvrdu o nekažnjavanju?

Notorizacija, odnosno ovjera fakultetske diplome ili bilo kojeg drugog službenog dokumenta izdanog od Republike Hrvatske vrši se na slijedeći način:

 1. Kao prvo potrebno je imati originalni dokument (ne kopiju).
 2. Zatim idete po pečat u županijski sud kojem pripadate s obzirom na vaše boravište u Hrvatskoj.
 3. Idući korak je odlazak po pečat u Ministarstvo pravosuđa, a zatim
 4. odlazak po pečat u Ministarstvo vanjskih poslova
 5. Zatim dokument nosite na prijevod kod službenog sudskog tumača za kineski jezik. Dakle, na prijevod nosite ukupno četiri dokumenta (prevodite svaki pečat i originalni dokument).
 6. Nakon što ste preveli sve dokumente uputite se u Kinesku ambasadu u Zagrebu po još jedan pečat. I to je to, vaš dokument je ovjeren.

Kako obaviti liječnički pregled?

Liječnički pregled možete obaviti kod vašeg liječnika opće prakse. Sve što trebate je ponijeti obrazac “physical examination record for foreigners” i zamoliti vašeg liječnika da ga popuni.  Mi smo zamolili liječnicu da nam popuni obrasce bez da smo stvarno odradili liječnički pregled iz jednostavnog razloga što bi nam to oduzelo previše vremena, a i znali smo da ćemo ionako liječnički pregled morati odraditi u Kini. Ako ipak odlučite napraviti liječnički pregled u Hrvatskoj, obavezno ponesite RTG snimak pluća sa sobom u Kinu (u protivnom će vas i oni ozračiti). Obrazac za liječnički pregled možete naći ovdje. Na prazne linije je dovoljno upisati “normal”.

Physical Check Form-China-2
Obrazac za liječnički pregled

Kakve fotografije su potrebne za aplikaciju

Fotografije koje ćete koristiti prilikom aplikacije za vizu moraju ispunjavati određene zahtjeve koje možete vidjeti na slici ispod ovog teksta ili na stranicama kineske ambasade. Osim fotografija u papirnom obliku trebat će vam i digitalne pa zamolite fotografa da vam ih pašalje na vašu email adresu ili USB stick.

fotografije_Kina_viza3

Nakon što ste prikupili sve dokumente

Nakon što ste napokon prikupili sve dokumente zamolite osobu koja je zadužena za vize u vašoj budućoj školi da vam još jednom objasni koje dokumente kako šaljete. Mi smo ovjerenu potvrdu o nekažnjavanju i originalno pismo/pisma preporuke (na engleskom jeziku) slali ekspresnom poštom, a ostale dokumente smo skenirali i poslali na email adresu poslodavca. Prilično sam sigurna da se procedura nije mijenjala.

Slijedi faza čekanja (otprilike 2 tjedna) da vam poslodavac pošalje pozivno pismo. Ovaj i ostale prateće dokumente poslodavac šalje ekspresnom poštom.

Nakon faze čekanja

Nakon što vam je poslodavac poslao pozivno pismo vrijeme je da aplicirate za Z vizu u kineskoj ambasadi u Zagrebu na adresi- Mlinovi 132. Dokumenti koji su vam potrebni za aplikaciju su slijedeći:

 1. putovnica
 2. ispunjen formular
 3. fotografija
 4. pozivno pismo

Kada predate dokumente u ambasadi odmah ćete službeniku reći kada želite doći po svoju vizu. Trošak izdavanja vize plaćate prilikom podizanja iste. Vama treba prva opcija koju vidite u tablici ispod, odnosno Single Entry (3 months). Cijena vize ovisi o tome da li ju želite podignuti odmah isti dan, za dva dana ili za tjedan dana. Vjerojatnost dobivanja Z vize je 99%.

cijena vize

Z viza je naljepnica koju ćete dobiti u vašu putovnicu i koja vam omogućuje jedan ulazak u Narodnu Republiku Kinu, a na temelju koje ćete kasnije (po dolasku u Kinu) dobiti boravišnu dozvolu (residence permit) i neograničen broj ulazaka i izlazaka iz NRK. Dakle, Z viza nije radna dozvola, a izgleda ovako:

z viza kina

Nakon što dobijete z vizu, kupite jednosmjernu avionsku kartu, spakirajte kofer i put pod noge. Drugi dio procesa dobivanja radne vize odvija se u Kini.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime