Egzotična muslimanska četvrt u srcu Xi’ana | Kina

345
muslim quarter Xian china
Muslimanska ulica, Xian, Kina

Odmah nakon terakota vojnika, najpoznatija atrakcija u Xi’anu je Muslimanska četvrt ili Muslimanska ulica (Huimin street) koja se nalazi u samom centru grada. Muslimanska četvrt je popularna turistička atrakcija zbog specifične atmosfere i egzotične hrane. Uvijek je prepuna ljudi, što turista što lokalnog stanovništva. Zapravo, kada se uđe u muslimansku četvrt dobije se dojam kao da više niste u istom gradu. Sve je potpuno drugačije.

Obzirom da je Xi’an bio početna točka Puta Svile, mnogi trgovci i studenti iz arapskih zemalja u ovaj grad su došli zbog posla ili studija i smjestili se u današnju Muslimansku četvrt, a sa sobom su donijeli svoju kulturu, običaje i hranu. To je ukratko povijest ovog, itekako, zanimljivog dijela Xi’ana koji svakako vrijedi posjetiti.

Muslimanska četvrt je prepuna restorana i raznih štandova sa hranom, slasticama i napitcima. Najpoznatija jela su ovčja juha sa komadićima pogače (Yang Rou Pao Mo, 羊肉泡馍), sendvič sa mariniranom ovčetinom (Rou Jia Mo, 肉夹馍), torta od riže na štapiću (Jing Gao, 镜糕) i muslimanske pogače (uighur bread).

ovčja juha xi'an kina

torta od ljepljive riže xi'an kina

muslimanska pogača muslimaska ulica xi'an kinaJedna od najpoznatijih atrakcija u muslimanskoj četvrti su svakako štandovi na kojima izrađuju slastice, odnosno grickalice od kikirikija. Sve skupa izgleda kao predstava koja traje cijeli dan (svaki dan). Jedna grupa muškarca razvlači i uvija karamelu, a druga grupa velikim, drvenim maljevima udara po kikirikiju (i još nekakvim bijelim smjesama) da bi dobili pastu. Ovi deserti su vrlo popularni i provjereno vrlo ukusni.

Pročitajte i ovo: Grobnica cara Qin Shi Huang-a i terakota vojnici, Xi’an, Kina

xi'an kina muslimanska četvrt

Huimin street u xi'anu

Huimin street xi'an china

U Muslimanskoj četvrti možete vidjeti i vrlo neobične prizore kao što je dječak koji obrađuje zaklano janje koje visi sa kuke. Općenito, čitava četvrt je prepuna štandova sa pečenim i sirovim mesom tako da ukoliko ste vegani ili vegetarijanci- upozoreni ste. Ražnjiće svih mogućih vrsta možete kupiti na svakom drugom štandu, a vrlo često umjesto na drvenim štapićima na koje smo naviknuli, zapravo dobijete meso na nečemu što izgleda kao grana. Te iste grane, nakon što pojedete meso, se ostavljaju u kantama koje se nalaze pokraj štandova i sve mi se nekako čini da ih ne bacaju u smeće nego ih ponovno koriste.

muslim quarters xi'an china

muslim street xi'an china

xi'an kina muslimanska četvrt

Sve je prepuno zanimljive i egzotične hrane, a posebno atraktivno izgledaju pohani rakovi i lignje na štapiću. Ništa manje nisu zanimljivi ni pečeni spiralni krumpiri i prepeličja jaja na štapiću (??) koje do sada još nikada nismo vidjeli (treća slika). Većinu ove hrane nismo probali, ali ono što možemo reći jest da izgleda zanimljivo. Zanimljivo je i da se ovdje većina hrane poslužuje na štapiću.

Pogledajte i ovo: QianShan Nacionalni Park u sjevernoj Kini

xi'an kina

xi'an kina

muslimaska ulica u xi'anu kina

Muslimanska četvrt nalazi se odmah iza Bell tornja (Bell tower) u samom centru Xi’an-a, a do tamo možete doći podzemnom željeznicom i to tako da uhvatite vlak na liniji 2 i izađete na stanici Zhonglou (Bell tower). Izdvojite barem sat ili dva da biste obišli cijelu četvrt i naoružajte se kamerama i fotoaparatima. Ni pod kojim uvjetima nemojte pitati za svinjetinu jer je gotovo sigurno da ćete se naći u problemima.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime