Kako kupiti karte za vlak u Kini

628

Kina je poznata po dobroj međugradskoj povezanosti i brzim vlakovima koji postižu brzine do 350 km/h. Preko 2000 vlakova svakodnevno povezuje više od 200 gradova. Koliko su vlakovi brzi govori podatak da iz Pekinga do Šangaja treba otprilike četiri sata i trideset minuta iako je udaljenost između ova dva grada 1300 km. Brzi vlakovi su točni, komforni i sigurni, a cijene karata su razumne.

Da biste kupili kartu za vlak potrebna vam je putovnica. Ako ne govorite kineski jezik jednostavno na komad papira napišite grad u koji putujete i u koliko sati želite putovati i pokazite papir sluzbeniku na šalteru. Ili iskoristite google translator. Zapamtite da strpljenje i osmijeh otvaraju sva vrata i da se uvijek možete sporazumjeti sa svima bez obzira na jezičnu barijeru. Mi smo se bez ikakvih problema kretali po Kini, a gotovo nikada nismo naišli na nekoga tko govori engleski jezik.

karta za vlak u kini kako čitati

S obzirom na to da su informacije na kartama za vlak otisnute kineskim znakovima teško se snaći i zato je najbolje već unaprijed znati što koji dio karte označava. Na gornjoj slici možete vidjeti kako čitati kartu za vlak. U ovom konkretnom slučaju polazna točka je bio Jinzhou, a odredište Dandong. Datum polaska je bio 30/08/2016 i to u 07:07 sati u jutro. Broj vagona je 06, a broj sjedala 08A, druga klasa sjedala. Na kartama koje se izdaju na nekim novijim kolodvorima, u gornjem desnom kutu karte (iznad odredišta) otisnut je broj boarding gate-a. I to je to.

Osim na željezničkom kolodvoru, karte za vlak mogu se kupiti i online. Za one koji ne govore/čitaju kineski jezik najbolje rješenje je Ctrip. Ctrip je popularna web stranica (i mobilna aplikacija) za online kupovinu avionskih karata, karata za vlak i za bukiranje smještaja. Nakon što uspješno kupite kartu na Ctrip-u, sa svojom putovnicom i pickup brojem podignite svoju kartu na željezničkom kolodvoru. Pickup broj je niz brojeva koji počinje slovom “E”, a koji ćete dobiti nakon što kupite kartu na Ctrip stranici/aplikaciji.

Ctrip karte za vlak kina

Kolodvori su veliki, čisti i prilično dobro organizirani. U većim gradovima kolodvori pomalo nalikuju na zračne luke. Na ulazu u kolodvor se nalaze skeneri i službenici koji kontroliraju torbe i putnike. Dakle sve torbe, torbice i vrećice se skeniraju. Kolodvori su većinu vremena krcati ljudima, a naročito za vrijeme državnih praznika kada se Kina pretvori u noćnu moru svakog putnika tako da izbjegavajte putovati u to vrijeme.

Sjedala u vlakovima su udobna, a prostora za noge ima dovoljno. U svakom vagonu se nalazi po jedan WC i spremnik s vrućom vodom jer ljudi u Kini ne piju hladnu vodu. Svakih 30ak minuta kroz vlak se prošeta stjuardesa s kolicima koja su krcata nudlama, slatkišima i napitcima. Cijene su razumne. Također postoje i čistačice koje svako malo prebrišu podove tako da vlakovi uvijek blistaju.

Vožnja brzim vlakom je ugodna, tiha i mekana. Da u samom vlaku ne postoji ekran koji pokazuje trenutnu brzinu vlaka nikada ne bismo pogodili koliko se brzo zaista vozimo. Osjećaj je kao da se krećemo 80 km/h, a zapravo se krećemo 300 km/h.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime