Koliko zarađuju strani učitelji engleskog jezika u Kini?

661
tecaher in china 2

Plaće za strane učitelje engleskog jezika u Kini variraju ovisno o gradu, školi i kvalifikacijama. Plaće se većinom kreću od 7000 RMB do 25 000 RMB ($1050 do $3700), međutim ne-nativni govornici obično zarađuju između 9000 RMB i 15000 RMB. Imajte na umu da većina poslova uključuje i stan koji plaća škola, godišnji bonus, a ponekad i povratnu avionsku kartu. Svaki iznos ispod 10 000 RMB nije dobra ponuda. Ako imate neutralan naglasak, TESOL/TEFL certifikat, ako ste pristojnog izgleda i imate iskustva u radu s djecom vrlo lako mozete pronaci dobro placen posao (10-15k).

Ukoliko odlučite predavati neki drugi predmet, kao što su matematika, fizika, kemija i sl., nemojte prihvaćati ponude ispod 15 000 RMB, plaćen stan i godišnji bonus. Za učitelje/profesore navedenih predmeta plaće mogu ići i do 25 000 RMB.

Pročitajte i ovo:  Kako pronaći posao učitelja engleskog jezika u Kini

Ako dobijete ponudu za posao u Šangaju imajte na umu da je to najskuplji grad u Kini i shodno tome pregovarajte za što bolju plaću (min 15 000 RMB). Troškove života u pojedinim gardovima možete provjeriti ovdje.

Koliko sati tjedno rade učitelji engleskog jezika u Kini?

Prilikom traženja posla primijetit ćete da se većina oglasa bazira na 25 sati predavanja (teaching hours) tjedno. Iako ovo stvarno ne zvuči puno trebali biste imati nekoliko stvari na umu. Kao prvo, jedan sat predavanja odnosi se na 60min provedenih u učionici. Drugo, pauze između predavanja nisu plaćene. Državne škole u Kini rade ovako: 8-8:40h, 8:50-9:30h, 40min pauza, 10:10-10:50h, 11-11:40h, 1sat i 20min pauza za ručak, 13-13:40h, 13:50-14:30h, 30min pauza, 15h-15:40pm. Dakle, ako radite u državnoj školi maksimalan broj predavanja u jednom danu je sedam. Ako ste potpisali ugovor o 25 sati predavanja tjedno znači da možete imati do 35 predavanja (od po 40 min) tjedno, a to znači da će vam radni dan počinjati u 8h ujutro i završavati u 15:40h poslijepodne (38 sati tjedno). Vrijedi spomenuti da predavanja morate i pripremiti tako da i na taj dio ode vremena.

Ako dobijete posao u vrtiću situacija će biti nešto drugačija. Radni dan počinje u 8h ujutro (ponekad u 7:30h), a završava oko 16:30h (ponekad 17h). Imat ćete svega nekoliko predavanja dnevno (2-4 sata), a ostatak vremena ćete provesti u razno raznim aktivnostima sa djecom i u pripremanju lekcija. Pauza za ručak je obično oko 11:30h, a nakon toga djeca spavaju oko 2 sata (a i vi skupa s njima).

Stvari su potpuno drugačije ako se zaposlite u privatnoj školi stranih jezika (training center). Slobodni dani su ponedjeljak i utorak. Radno vrijeme od srijede do petka je većinom od 17h do 20sati, a vikendom ste na raspolaganju cijeli dan. Pauza za ručak je od 12-14h. Međutim, imajte na umu da mnoge privatne škole zahtijevaju da pripremate lekcije sami (powerpoint prezentacije, traženje pjesmica, flash kartica i radnih listova na internetu…), a na pripreme često potrošite više vremena nego na samo predavanje.

Pogledajte i ovo:  Kako izgledaju osnovne škole u Kini

Ako ne radite direktno za školu ili vrtić nego za kompaniju koja zapravo regrutira učitelje i šalje ih u različite škole (ili vrtiće) na različitim lokacijama, onda vam raspored potpuno ovisi o poslodavcu. Ovo je ujedno i najlošija opcija za vas i graniči sa izrabljivanjem. Kineski gradovi su veći nego možete zamisliti i transport s jedne lokacije na drugu oduzima puno vremena i energije.

Za kraj…

Ako vam poslodavac tijekom pregovora za posao ponudi znatno manju plaću od one u oglasu zato što niste nativni govornik (engleskog jezika) imajte na umu da djeca plaćaju tečaj engleskog jezika jednako bili vi nativni govornik ili ne, a vaš poslodavac će roditeljima reći da ste vi zapravo nativni govornik i od vas će tražiti da učinite istu stvar.

Iskustva i pitanja podijelite u komentarima.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime