Kakva je hrana u Kini?

1177
Kaifa Qu, Dalian city, China
Dumplings, Dalian, Kina

Od kineske hrane nisamo očekivali puno, ali samo svakako očekivali više nego što nas je dočekalo. I ranije smo imali obicaj izbjegavati kineske restorane zbog količine aditiva (naročito MNG) koji stavljaju u sva jela i zato što im je hrana puna ulja čak i kada nije pržena. Osim toga, vrlo često je tesko identificirati ono što vam je na tanjuru, a to se najviše odnosi na mesna jela.

Kina je velika i raznolika pa je tako i kineska kuhinja u sjevernim dijelovima zemlje potpuno različita od one u južnim dijelovima. Primjerice, u Dalianu koji se nalazi u sjeverno-istočnoj Kini hrana nije bila nešto posebno začinjena, dok u Xi’anu koji se nalazi u centralnoj Kini, jest.

Ono što mi se u oba ova grada svidjelo jest činjenica da gotovo nitko ne jede pse i mačke (barem ne svjesno). Međutim, ako se spustimo na jug u Guangdong provinciju situacija se znatno mijenja. Ljudi ondje  jedu sve što ulove. Dakle, pse, mačke, bijele miševe, zmije, insekte, majmune (?!?)… Na moje iščuđavanje i gnušanje oni odgovaraju smijehom do suza.

Steamed buns Jinzhou
Kruščići kuhani na pari, Jinzhou distrikt, Dalian, Kina

Ono što nam je najviše nedostajalo su kruh, jogurt, maslac i sir. Sir u Kini nije popularan i može ga se kupiti samo u specijaliziranim trgovinama. Isto vrijedi i za maslac. Jogurt se može naći u svakoj trgovini, ali samo zaslađeni. Jogurt bez šećera je u Kini nepoznat pojam i jedva smo uspjeli naći jedan jedini brand koji je nudio nezaslađeni jogurt po cijeni od 7 yuana za 100ak grama. Kruh i pekarski proizvodi kakve konzumiramo u Europi u Kini skoro pa da i ne postoje. Ono što oni jedu su peciva/kruščići kuhani na pari koji većinom nemaju nikakav okus (bez soli), a ako i naiđete na štrucu kruha u 99% slučajeva je zaslađena.

Meso, kao što sam već napomenula, treba konzumirati s oprezom jer nikad ne možete biti 100% sigurni što vam je na tanjuru, a naročito zato što je nasjeckano na sitne komadiće. Dakle, nema krmenadli i šnicli samo komadići nekakvog mesa, osim ako pronađete mesnicu i kupite komad mesa. Također, kuhane svinjske njuške i nogice možete kupiti bilo gdje. Isto vrijedi i za vakuumirane pileće nogice koje možete kupiti u baš svakom dućanu i koje su ovdje popularna grickalica.

svinjske i pilece nogice
Svinjske i pileće nogice, Dalian, Kina

Sve u svemu, hrana u Kini je loša. Pozitivna stvar je što povrće i voće možete kupiti u skoro svakoj kvartovskoj trgovini tako da, ako ste snalažljivi u kuhinji, nećete ostati gladni. Što se mesa tiče, preporučujem da izbjegavate restorane i pokušate pronaći mesnicu. Tako, barem otprilike, možete znati što jedete (haha).

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime