Kakva je hrana u Vijetnamu i što sve probati

1447
banh mi sendvic vijetnam

Hrana u Vijetnamu je odlična i puna okusa za razliku od kineske koja nam se nikako nije svidjela i koja je bila prilično jednolika. Ono što je zajedničko vijetnamskoj i kineskoj kuhinji je široka upotreba mononatrijevog glutaminata (MNG), odnosno pojačivača okusa koji je na prilično lošem glasu (ima ga i u vegeti, E621). Također, Vijetnamci u mnoga jela dodaju šećer radi boljeg okusa. U ovom članku smo pripremili listu najpopularnije tradicionalne vijetnamske hrane. Sve je ovo ulična hrana koja je nevjerojatno jeftina i ukusna i koju možete naći baš svugdje.

1. Pho | vijetnamska juha

pho juha vijetnam

Pho je slavna vijetnamska juha s nudlama od riže i kraljica je ulične hrane u Vijetnamu. Poslužuje se s govedinom ili piletinom, uz dodatak mladog luka. Uz juhu se poslužuje i  lišće mente, halapeno ljute papričice, klice i limeta. Pho se nalazi na mnogim listama najukusnije hrane na svijetu. Cijena juhe se kreće između 20000-40000 VND (0.9-1.80 USD).

2. Ca phe sua da | vijetnamska kava s kondeziranim slatkim mlijekom

vijetnamska kava vijetnamska hrana

Vijetnamska kava poznata je svugdje u svijetu, a priprema se na poseban način i to pomoću metalne filter šalice. Filter šalica, u koju se prethodno doda kava, se postavlja na staklenu čašu, u kojoj se nalazi kondenzirano zaslađeno mlijeko, a zatim se dodaje vruća voda. Nakon što sva voda prođe kroz filter, u kavu se dodaju kocke leda. Cijena kave se kreće od 15000-25000 VND (0.67-1.12 USD).

3. Bun Cha | nudle od riže i grilana svinjetina

bun cha hrana u vijetnamu

Bun Cha je vrlo popularno vijetnamsko jelo koje potječe iz Hanoja, a obično se sastoji od nudla, grilane svinjetine i umaka. U restoranu na slici je meso posluženo u umaku.  Vrlo često se poslužuje sa prženim rolicama (spring rolls) biljem i klicama. Uz pho juhu, bun cha je jedno od najpopularnijih izbora za ručak među lokalnim stanovništvom. Cijena se kreće od 30000-40000 VND (1.35-1.80 USD).

4. Banh mi | vijetnamski baguette sendvič

banh mi sendvic vijetnam

Banh Mi u prijevodu znači kruh, a u ovom slučaju se odnosi na francuski baguette. Pecivo je iznutra prozračno, a korica je hrskava. Postoje različite varijacije ovog sendviča, a može biti sa vijetnamskim hladnim narescima, piletinom, svinjetinom, jetrenom paštetom ili jajima. Uvijek dolazi s ukiseljenim povrćem kao što su mrkva, krastavci i rotkvice. Na sve to ide lišće korijandera. Banh Mi je toliko popularan da ga možete naći na svakom koraku. Cijena banh mi sendviča se kreće od 10000 – 25000 VND (0.45-1.12 USD).

5. Chuoi nep nuong | grilane banane u ljepljivoj riži

grilane banane vijetnam

Chuoi nep nuong je najbolji desert koji smo probali u Vijetnamu. Sastoji se od grilanih banana koje su umotane u ljepljivu rižu, a zatim narezane na komade, prelivene umakom od kokosa i posute kikirikijem i ribanim kokosom. Mmmmm, mljac! Cijena ove poslastice je 20000 VND (0.88 USD). Chuoi nep nuong smo našli u Hanoju, u ulici Hang Duonh u Hoan Kiem (old quarter).

6. Bun oc | juha s puževima

bun oc juha sa puzevima

Bun oc juha je vrlo popularan ulični specijalitet koji možete probati u sjevernim dijelovima zemlje. Juha je kiselkastog okusa, puna povrća, tofua, puževa i nudla od riže. Bun oc smo probali na nekoliko lokacija i zaključak je bio da ako ne izgleda kao na gornjoj slici vrlo vjerojatno nije ni ukusna kao ova na slici (koja je ujedno i najukusnija koju smo probali). Cijena ove juhe je 30000- 40000 VND (1.32-1.76 USD).

7. Che | još jedan vijetnamski desert

che vijetnamski desert

Che je vrlo popularan desert u Vijetnamu. Riječ Che se zapravo odnosi na cijelu grupu deserata: slatki napitci, slatke juhe i pudinzi. Ovaj zanimljivi desert može biti napravljen od različitih vrsta slatkog graha, voća, tapioke, želea, aloe vere, riže, itd. Svi sastojci su prethodno skuhani u vodi uz dodatak (puno) šećera. Svaki Che je preliven sa slatkom kremom od kokosa i obično se poslužuje sa smrvljenim ledom. Cijene se kreću od 15000-25000 VND (0.67-1.12 USD).

8. Nem ran hay cha gio | pržene proljetne rolice

przene proljetne rolice spring rolls hrana u vijetnamu

Proljetne pržene rolice, poznatije kao spring rolls, su jedno od najpopularnijih uličnih specijaliteta u Vijetnamu. Nem ran se priprema od mljevene svinjetine, morskih rakova ili kozica, gljiva, pačjih ili kokošjih jaja i začina. Svi sastojci se dobro pomiješaju, umotaju u papir od riže, a zatim prže u ulju. Rolice se poslužuju s umakom. Cijene se kreću od 3000-6000 VND (0.13-0.27 USD) za jednu rolicu.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime