Kako pronaći stan ili sobu u Hanoju

384
hanoi smjestaj

Ovaj članak je namijenjen svima onima koji razmišljaju o preseljenju u Vijetnam. Za razliku od Kine, u Vijetnamu poslodavci ne plaćaju stan (učiteljima) niti (im) asistiraju u pronalasku istog osim u iznimnim slučajevima kao sto je preseljenje u neka zabačenija mjesta. Dugoročni smještaj možete naći u jednom danu jer je ovdje (kao i svugdje) iznajmljivanje stanova vrlo popularan i unosan biznis. Postoje tri tipa smještaja između kojih možete birati ovisno o vašem budžetu, a to su sobe u privatnim kućama, studio apartmani i normalni stanovi u privatnim kućama ili stambenim zgradama.

Sobe

Sobe su daleko najpopularniji tip smještaja jer su i najjeftinije, a dobijete sve. U većini slučajeva u svakoj sobi se nalazi kupaonica, bračni krevet s posteljinom, ormar, klima, TV i mali hladnjak. Kuhinja i dnevni boravak se dijele s ostalim stanarima. U Vijetnamu su kuće građene tako da se na jednom katu obično nalazi jedna ili dvije prostorije, a u prizemlju se nalaze kuhinja i dnevni boravak. Na slikama ispod možete vidjeti sto možete očekivati od soba u Hanoju. Cijena ovih soba na slikama su $250 i $200, sto je uobičajeno za Hanoi. U cijenu soba su u pravilu uključeni internet, voda, parking za motor i čišćenje jednom tjedno. Struja se u većini slučajeva plaća posebno.

Sobe hanoi vijetnam 5

sobe hanoi vijetnam 2

Studio apartmani

Studio apartmani su zapravo garsonijere, odnosno sve se nalazi u jednoj prostoriji. Studio apartmani su opremljeni kao i sobe plus sto imaju i malu kuhinju, ponekad i perilicu rublja, a vrlo često i mali balkon. Cijene studio apartmana na slikama ispod su $350 i $300, a uključuje internet, vodu, parking za motor i čišćenje.

tudio apartman vijetnam hanoi

studio vijetnam hanoi

Stanovi

Cijene stanova kreću se od 400 dolara pa naviše. Stanovi su obično potpuno namješteni i opremljeni sa svim kućanskim aparatima, posuđem i posteljinom. Većina stanova ima i balkon. U cijenu stanova uključen je internet, voda, parking i čišćenje. Kako izgledaju stanovi u Hanoju možete pogledati na slikama ispod. Cijena jednosobnog stana na prvoj slici je 500 dolara. Cijena jednosobnog stana na drugoj slici je 400 dolara.

stan vijetnam hanoi 2

stan vijetnam hanoi

Ono sto nije uključeno u cijenu smještaja je struja koju plaćate ovisno o potrošnji ili je u nekim slučajevima iznos fiksan. Zanimljivo je da je naplaćivanje struje poseban biznis u Vijetnamu ili barem u Hanoju. Stanodavci naplaćuju jedinicu struje duplo vise od normalne cijene tako da budite oprezni sa bojlerom u kupaonici i kuhinji koji vam zapravo ne trebaju nego su tamo samo da vam potroše struju i da stanodavci zarade na tome. Toplu vodu ćete imati i bez bojlera jer svaka kuća ili zgrada u Hanoju ima solarne kolektore.

Kako pronaći smještaj

Smještaj je najlakše pronaći preko facebook grupa. Postoji nekoliko vrlo popularnih grupa u koje bi se svi koji traže smještaj u Hanoju trebali učlaniti jer se oglasi za sobe i stanove izlistavaju na dnevnoj bazi. Najpoznatije facebook grupe su:

  • Hanoi massive
  • Hanoi Massive Housing (postoje dvije)
  • Hanoi Massive Lease and Housing

Postoje i specijalizirane web stranice za traženje stanova međutim i oni se oglašavaju u spomenutim facebook grupama tako da je to najsigurnije rješenje.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime