Kako pronaći posao učitelja engleskog jezika u Kini

995
ucitelj engleskog kina
Osnovna škola u Dalianu, Kina

Ovaj članak donosi informacije o tome kako na provjeren i siguran način tražiti posao u Kini. Pronaći posao učitelja engleskog jezika u Kini nije teško, ali pronaći dobru školu koja nudi korektne uvijete i poštuje ih, nije jednostavno.

Iako je posao moguće pronaći u svega par dana, preporučljivo je aplicirati za više oglasa kako biste mogli usporediti uvijete koje poslodavci nude i tako lakše odlučiti koja ponuda je najprihvatljivija. Kako se kasnije ne biste našli u nezgodnoj situaciji, preporučuje se istražiti, odnosno googlati, svaku šoklu ili agenta prije potpisivanja ugovora ili se raspitati u WeChat grupama ako netko ima iskustva s istima.

Google

Posao je moguće naći ako u google tražilicu upišete “English teaching jobs China”. Jedna od prvih legitimnih stranica koje će vam google izbaciti je Dave’s ESL. Iako izgleda zastarjelo zapravo je najpoznatija stranica za ESL (English as a second language) poslove u Kini. Prijavite se na što više oglasa i očekujte prve odgovore već idući dan. Druga, također vrlo poznata stranica za traženje ESL poslova u Kini je eChinaCities.com. Za razliku od Dave’s ESL.com, na eChinaCities je potrebno kreirati profil kako bi mogli aplicirati za posao.

Wechat app

Život u Kini je nezamisliv bez WeChat mobilne aplikacije. WeChat je najpopularnija mobilna aplikacija za komunikaciju u Kini, a koristi ju oko 800 milijuna ljudi. Putem ove aplikacije moguće se povezati i s potencijalnim poslodavcima, odnosno školama i agentima (agenti za svoj posao primaju naknadu od škola koje traže učitelje). Ukratko, WeChat olakšava komunikaciju, a omogućuje i povezivanje s razno raznim grupama za razmjenu iskustava i taženje poslova. Također, pomoću WeChata možete plaćati račune, slati novac, iznajmiti bicikl…. Neke od poznatijig wechat grupa za trazenje poslova su:

  1. PandaGuides
  2. EnglishTeacher
  3. JobsCINA

Dokumenti (prijava za posao)

Ako se prijavljujete na oglase na Dave’s ESL i sličnim stranicama svakako pripremite životopis na engleskom jeziku, kopiju vaše diplome na kojoj izričito piše Bachelor /Master, kopiju vašeg TEFL/TESOL certifikata i noviju fotografiju (bilo kakvu). Potencijalni poslodavci zahtijevaju fotografije da bi vidjeli vašu boju kože. Bijela put je jedna od najbitnijih kvalifikacija za posao u Kini. Mnogi oglasi će zahtijevati i da pošaljete kopiju svoje putovnice, međutim budite oprezni i zacrnite sva polja na kojima piše broj putovnice, OIB i adresa (krađa identiteta je nešto što se događa svugdje pa tako i u Kini). Preporučuje se i snimiti kratki video (1-2min) u kojem je dovoljno reći tko ste, što ste i što volite. Mnogi poslodavci i agenti će vas tražiti ovaj video da bi čuli vaš naglasak/izgovor.

Pročitajte i ovo:  Koliko zarađuju strani učitelji engleskog jezika u Kini

Kvalifikacije (u teoriji)

Da biste mogli legalno raditi u Kini kao učitelj engleskog jezika (ne)morate zadovoljiti određene uvijete. Kao prvo, trebali biste biti visoko obrazovani (Bachelor’s degree, bilo koji smjer). Drugo, engleski bi vam trebao biti materinji jezik, a ako nije onda biste barem trebali posjedovati diplomu Bachelora iz zemlje engleskog govornog područja. Također, trebali biste biti certificirani učitelj engleskog jezika, odnosno imati TEFL/TESOL certifikat ili imati minimalno dvije godine radnog iskustva (kao učitelj, naravno).

Kvalifikacije (u praksi)

Zakon u Kini nalaže da svi navedeni uvjeti moraju biti zadovoljeni da biste mogli raditi kao učitelj engleskog jezika. U praksi niti jedan od navedenih uvjeta do nedavno nije morao biti zadovoljen ako ste naišli na školu koja ima čvrste veze u PSB-u (Public security bureau), SAFEA-i (state administration of foreign affairs) i inim institucijama, a sve veće škole imaju. Dakle, korupcija u ovoj zemlji je na neviđenoj razini i vrijedi zlatno pravilo $Sve je moguće$. Međutim, imajte na umu da se zakoni vezani za izdavanje radnih dozvola za strance neprestano mijenjaju i od ove godine su postroženi, ali ako imate diplomu Bachelora (bilo koji smjer) i TEFL/TESOL certifikat koji bez problema možete dobiti online za $60 (ali ne očekujte da ćete stvarno nešto naučiti) možete dobiti posao bez većih problema.

Pročitajte i ovo: Kako do radne dozvole za Kinu

Zašto je to tako?

Kina je zemlja od 1.35 milijardi stanovnika u kojoj barem njih pola želi učiti engleski jezik, jer znanje engleskog jezika omogućuje komunikaciju sa svijetom i donosi zaradu. Također, učenje engleskog jezika sa stranim/bijelim učiteljima je stvar prestiža. Potražnja za učiteljima engleskog jezika je tolika da ne može biti zadovoljena i upravo zato je moguće dobiti posao bez kvalifikacija i iskustva.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime