Kako izgledaju osnovne škole u Kini

1133
china schools 3 skole kina

Kao i svugdje, tako i u Kini postoje bogate i siromašne škole. Razlika između tih škola je velika, međutim velike razlike među učenicima nema osim što nose različite uniforme. Zavisno od škole, uniforme mogu biti trenirke ili hlače/suknja i košulja. Bez obzira koju uniformu učenici nose, crvene marame oko vrata su obavezne.

U bogatijim školama učionice su opremljene sa touch screen televizorima, pametnim pločama, projektorima, kompjuterima, kamerama i zvučnicima. Malo manje bogate škole imaju projektore i kompjuter u svakoj učionici, a one najsiromašnije nemaju ništa. Postoji jedna stvar koju imaju baš sve škole a to je kuhalo za vodu. Kako voda u Kini nije ispravna za piće, mora se prokuhavati, plus što ljudi ovdje uvijek piju toplu/vruću vodu, a nikada hladnu. Svaki učenik ima svoju termos bocu koju uvijek nosi sa sobom, a djecu se od malih nogu uči da svaki dan piju puno vode.

Škole u Kini

Svaka škola ima veliku kantinu u kojoj se poslužuje doručak i ručak. U nekim školama su kantine za učitelje odvojene od onih za učenike, ali u većini svi skupa jedu u istoj prostoriji. U kantinama, naravno, nema vilica i noževa nego samo žlica i štapića. Izbor hrane je velik međutim kvaliteta baš i nije. Da dočaramo kvalitetu prisjetit ćemo se jedne riblje priče. Tog dana u kantini je, između ostalog, bila poslužena i riba koju su nam naši asistenti predstavili kao jedan od poznatih dalijanskih specijaliteta. Ispostavilo se da je ono što smo dobili zapravo bila pohana riblja kost. Otprilike je tako izgledalo.

škole u Kini

Vezano:  Kako pronaći posao učitelja engleskog jezika u Kini

Sve škole u Kini u kojima smo do sada radili su bile velike, a pod velike ne mislim samo na na velicinu same zgrade nego i na broj učenika u školi. U svaku učionicu se nagura minimalno 40 učenika, a najčešće ih bude oko 60. U školama tako bude i po tisuću ili čak dvije tisuće učenika.

ananas express kina osnovna skola china primary school

Ispred svake škole se nalazi veliko igralište sa stazama za trčanje. Na igralištu se ponedjeljkom rano ujutro odvija ceremonija podizanja Kineske zastave. Svaki tjedan druga grupa učenika recitira neku vrstu prisege i nakon toga se svečano podiže zastava. Za to vrijeme svi ostali učenici su uredno poredani u vrste i zajedno sa svojim učiteljima prate ceremoniju. Umjesto klasičnog sata tjelesnog odgoja, učenici u osnovnim školama vježbaju sinkronizirano plesanje, a kako to izgleda možete vidjeti u videu ispod.

sinkronizirani ples škola u kiniU svim školama, i svim drugim ustanovama u Kini, u wc-ima se nalaze čučavci, a niti u jednom toaletu u cijeloj zemlji nema toaletnog papira i sapuna za ruke. Tu ne ubrajam Starbucks, Mc’donalds, Pizza Hut i sve ostale ne-kineske restorane. U mnogim školama čučavci nemaju vrata, znači kada uđete u wc vidite učenike kako čuče i rade to što rade. I ne samo to, nego u nekim školama vidite i učitelje. Slike ispod prikazuju najgore WC-e na koje smo naišli u školama. WC-i se nalaze izvan škole i izgledaju tako kako izgledaju. Prve dvije slike prikazuju čučavce (u ovom slučaju rupe u betonu) odijeljene zidićima, a treća slika prikazuje pisoare (haha).

wc toalet u školi u kini school bathroom china
kina škola

Vezano:  Kakva je zapravo Kina i kakvi su Kinezi

U mnogim školama u Kini učenici sami čiste škole. To uključuje pranje prozora, stepenica, podova i sve druge radnje potrebne da bi škola bila čista i uredna. Disciplina i red se treniraju od malih nogu tako da i oni najmanji mališani dobiju kante sa vodom i četke i ribaju podove i to sa osmijehom na licu. Sve škole u kojima smo bili blistaju. Na slici ispod možete vidjeti klince kako uživaju u pranju podova. To im dođe kao zabava nakon 6-8 sati sjedenja u školskim klupama.

škola kina

Učenici jako vole strane učitelje i za njih su stranci rock zvijezde. Vole satove engleskog jezika jer znaju da će igrati igre i zabavljati se. Nije rijetko da vas učenici grle, ljube, donose bombone i crteže, traže da im se potpišete u bilježnicu, itd.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime