Jednodnevni izlet u Hoa Lu i Tam Coc, sjeverni Vijetnam

241
tam coc bay 1 vijetnam

Tam Coc (slika gore), čije ime u prijevodu znaci tri špilje, nalazi se u Provinciji Nin Binh u sjevernom Vijetnamu, a od Hanoja je udaljen svega 90 km. Tam Coc je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u sjevernom Vijetnamu, a dio je Trang An kompleksa koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Cijena organizirane ture bila je 35 dolara po osobi, a uključuje prijevoz u klimatiziranom mini busu, turističkog vodica, buffet ručak, ulaz u hramove, vožnju čamcem i biciklističku turu. Izlet smo bukirali u agenciji Go Asia Travel u Hanoju i više smo nego zadovoljni. Djevojka koja je bila naš vodič je bila vrlo informirana i humoristična pa smo tako saznali da je rižino vino u kojem se nalazi zmija (rakija od riže) vrlo ljekovito i da djeluje kao afrodizijak koji pomaže muškarcima, a pritom usrećuje žene. Također smo saznali da Vijetnamci jedu pse, mačke, zmije i manje više sve što ulove. Okus pečene zmije, kako smo saznali, podsjeća na zečetinu.

Prva stanica bila je Hoa Lu gdje smo posjetili hramove kralja Dinh-a i kralja Le-a. Baš u to vrijeme trajale su pripreme za nadolazeći festival tako da je sve bilo šareno, a tradicionalna glazba je dopirala sa svih strana. Sve skupa nas je podsjetilo na Kinu.

hoa lu vijetnam hram

hoa lu vijetnam hram

hoa lu hram vijetnam 2

U hramovima smo se zadržali kojih sat vremena nakon čega smo se uputili u Tam Coc gdje nas je čekao buffet ručak. Hrana je bila odlična, a u ponudi je bilo preko dvadeset različitih jela, što mesnih što vegetarijanskih. Nakon kratkog odmora uputili smo se na turu čamcima koja je trajala sat i pol, a koja je bila i više nego impresivna. Pejzaž koji izgleda kao scena iz filma zaista djeluje nestvarno. Tam Coc je mjesto koje je karakteristično po rižinim poljima okupanim rijekom Ngo Dang koja je omeđena s bezbroj vapnenačkih stijena (brežuljaka). Zanimljivo je da su ovdje snimane i scene za film Kong: Skull Island.

tam coc bay 1 vijetnam

Tam coc vijetnam 3

tam coc brezuljci 3

U Tam Coc se nalaze i tri špilje kroz koje teče rijeka Ngo dang. Svod špilja je na nekim mjestima toliko nizak da je potrebno sagnuti glavu kako ne biste ostali bez nje. Na izlazu iz posljednje špilje dočekale su nas plutajuće tržnice.

tam coc spilja 3 vijetnam

tam coc plutajuca trznica vijetnam

Treći dio izleta bio je biciklistička tura kroz selo i polja riže, a trajala je kojih 40ak minuta. U jednom danu smo vidjeli sve nijanse zelene boje.

tam coc polja rize vijetnam

tam coc polja rize vijetnam2

Tam Coc i Hoa Lu turu moguce je odraditi i u vlastitom aranžmanu međutim ako ste na knap s vremenom preporučujemo turističku agenciju. Također, Tam Coc je pravo malo turističko mjesto tako da je moguće i prenoćiti u jednom od mnogih bungalova, hotela ili hostela.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime