Hong Kong u tri dana (Vodič)

975
hong kong old town central 21

Hong Kong je grad u kojem se zaista ima što vidjeti. Ovisno o vašoj fizičkoj spremi, izdvojite barem 3-5 dana da obiđete sve što ovaj grad nudi. Ne zaboravite odmah u zračnoj luci promijeniti novac i kupiti Octopus karticu koju smo spomenuli u prethodnom postu o Hong Kongu. Nije da morate imati Octopus karticu da bi koristili gradski prijevoz ali je svakako preporučljivo.

Od zračne luke do Tsim Sha Tsui

Najjeftiniji i ujedno najjednostavniji način da se od zračne luke dođe do grada je Cityflyer autobus. Cijena karte je HK$ 32. Autobus je na kat i crveno-žute je boje. Autobusna stanica je na samom aerodromu, a kartu možete kupiti u obližnjem kiosku ili platiti gotovinom, ali morate imati točan iznos (zato je dobro imati Octopus karticu) . Do Tsim Sha Tsui na poluotoku Kowloon vozi autobus broj 21A, a do tamo ima 13-14 stanica.

Nathan Road

Nathan Road je jedna od najfotografiranijih ulica u Hong Kongu i poznata je po neonskim reklamama kojih ima na tisuće. Ovom ulicom prolazi i Autobus A21 koji vozi od/do aerodroma. Većina hostela na Kowloon poluotoku se nalazi na Nathan Roadu ili vrlo blizu NR. Šetnja Nathan Road-om je nezaobilazna stvar u Hong Kongu, a jedan od razloga je i taj što vodi do najpopularnijih noćnih marketa u gradu.

nathan road hong kong

nathan road at night hong kong

Mongkok i Ladies Market

Tridesetak minuta ugodne šetnje Nathan Road-om od Tsim Sha Tsui u smjeru sjevera dovest će vas do Mongkoka koji je prema Guinnessovoj knjizi rekorda najgušće naseljeno mjesto na svijetu sa 130 000 stanovnika po kilometru kvadratnom. Mongkok je poznat i po tome što je ovdje bilo sjedište ozloglašenih Hong Koških Trijada, a danas je najpoznatiji po slavnom Ladies Marketu. Ovdje možete kupiti sve fake, od lažnih Rolex satova do svih brendova ženskih torbica. Iako priče govore da su trgovci ovdje i više nego raspoloženi za cjenkanje bez granica, to nije točno. Gdje god da smo se do sada cjenkali u Kini (a to je svugdje) trgovci su bili i više nego zainteresirani dok su u Hong Kongu onako….lako ih se iziritira.

Mongkok Ladies Market Hong Kong

Mongkok Ladies market hong kong 2

ladies market mongkok hong kong 3

Garden of Stars

Garden of Stars je prije bio Avenue of Stars, a nalazi se u Tsim Sha Tsui. Naziv je promijenjen zato što su sve statue zbog radova premještene na drugu lokaciju. Ovdje možete vidjeti slavnu statuu Bruce Lee-ja i druge. Isto tako možete vidjeti i dvometarske grafite mnogih slavnih ličnosti koje potječu iz Hong Konga kao što su Jackie Chen, Chow Yun Fat i Bruce Lee. Također, odavde se pruža i jako lijep pogled na Hong Kong otok.

Brucde Lee avenue of stars hong kong

Temple street

Temple street se nalazi u blizini Mongkoka. Ova ulica je vrlo popularna i poznata je kao još jedan noćni market i kao mjesto dobrog street fooda.  Sve u blizini Mongkoka izgleda baš kao u filmovima- sve je krcato ljudima, hranom i neonskim reklamama. Baš ono što smo i očekivali od Hong Konga. Hranu smo slikali ali nismo probali. Ovaj put smo odlučili zaobići kušanje svih ovih uličnih specijaliteta.

food street hong kong

Symphony of Lights

Symphony of lights je impresivan light show popraćen glazbom koji se održava svaku večer u 20 sati. Na slici ispod možete vidjeti kako to otprilike izgleda ali uživo je, naravno, daleko impresivnije. Cijela predstava se bazira na svijetlima koja se ritmično pale i gase na neboderima, a koja prate ritam glazbe. Show se može pratiti sa Tsim Sha Tsui promenade. Očekujte stotine turista koji pokušavaju uhvatiti što bolju fotografiju ili video.

simphony of lights hong kong

Food market u Haiphong marketu

Haiphong market se nalazi u Haiphong Road u Tsim Sha Tsui. Mali food market unutar Haiphong marketa se drži onako samozatajno i nije meka turista. Na ulazu se nalazi štand ili dva s cvijećem. Kada uđete vidjet ćete nešto kao malu tržnicu, a kada prođete taj dio doći ćete do žičane ograde unutar koje se nalazi food market. Ovo je jedno od najboljih mjesta za fotografiju na koje smo naišli u Hong Kongu. Prava slika starog Hong Konga.

food market bazar haiphon market hong kong

food bazar haiphong market hong kong 2

Star ferry i šareni tramvaji

Od Tsim Sha Tsui do otoka Hong Kong možete doći na dva načina. Trajektom ili podzemnom željeznicom koja vozi ispod površine mora. Isprobali smo i jedno i drugo i preporučujemo trajekt- Star ferry. Vožnja traje kojih 5-10 minuta, a cijena karte je oko HK $2.5 u jednom smjeru. Trajekt vozi svakih par minuta, a doživljaj je predivan. Isprobajte i noćnu vožnju. Kada dođete na Hong Kong otok provozajte se u šarenim tramvajima na kat koji su idealni za istraživanje grada. Cijena karte je HK $2.30 bez obzira koliko se stanica vozite.

star ferry hong kong 2

tramvaj hong kong

hong kong central

Victoria Peak

Victoria peak je vrh najviše planine na Hong Kong otoku, a put prema vrhu je bio najbolji dio ove Hong Koške avanture. Do vrha voze mali crveni tramvaji, a cijena vožnje u oba smjera je HK $90. Očekujte redove i gužve. Iako znamo da je vožnja tramvajem do vrha posebno iskustvo, odlučili smo se popeti pješice i nismo požalili. Do vrha nam je trebalo kojih sat i dvadeset minuta, a put nam je pokazala žena koja je trčala do gore. Na putu smo sreli svega par ljudi i to lokalaca što znači da turisti ne znaju da do vrha mogu doći i pješice. Pogled koji cijelim putem puca prema Hong Kong-u (druga i treća slika) je daleko impresivniji nego onaj sa samog vrha (prva slika).

victoria peak hong kong 3

Victoria peak hike hong kong

victoria peak hong kong 4

Old Town Central

Old Town Central nalazi se na Hong Kong otoku i predstavlja srce Hong Konga u kojem se savršeno spaja staro i novo. Sve je puno boja, grafita, starih i novih građevina, muzeja i restorana. Također, ovo je mjesto brojnih tržnica i mesnica na otvorenom u kojima možete vidjeti zaposlenike koji svi redom imaju cigarete u ustima i tako poslužuju kupce. Neprocjenjivo. Ovaj dio grada je nezaobilazan za turiste, a naročito za ljubitelje dobre fotografije.

hollywood road hong kong

old town central hong kong 3

Veliki Buda i Po Lin samostan

Brončana statua Velikog Bude visoka je 34 metra. Buda je okrenut prema sjeveru kako bi gledao i pazio na stanovnike cijele Kine. Na prsima Velikog Bude vidi se obrnuta svastika koja je kako smo saznali simbol budizma, baš kao što je križ simbol kršćanstva. Na suprotnoj strani je smješten Po Lin samostan. Veliki Buda i Po Lin samostan nalaze se na Lantau otoku do kojeg se može doći na tri načina. Prvi način je kombinacija podzemne željeznice i autobusa, drugi način je kombinacija podzemne željeznice i žičare, a treći način je kombinacija trajekta i autobusa. Mi smo odabrali podzemnu željeznicu od Tsim Sha Tsui do Tung Chung stanice (HK $25), izašli smo na izlazu B (exit B), a od tamo smo New Lantao autobusom (broj 23) došli do odredišta (HK $17.2). Vožnja autobusom je bila u najmanju ruku avantura visokog rizika jer je vozač vozio 300 km/h, a cesta je bila puna zavoja i krava (nije šala).

the big buddha hong kong

Po Lin monastery hong kong lantau

Vezano:  Hong Kong

Ako se nađete u Kini svakako posjetite Hong Kong. A ako imate vremena, izdvojite jedan dan i posjetite Macau koji je poznat kao Las Vegas istoka. Do Macau iz Hong Konga možete doći brodom. Macau je također zasebna administrativna regija koja je bila Portugalska kolonija. Rekla bih da je Macau veća atrakcija stanovnicima Kine nego strancima iz razloga što su kockanje i kockarnice zabranjene u ostatku zemlje.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime