Putujete u Budimpeštu? 13 jela koja morate probati

2168

1. Kolbice (grilane kobasice u kornetu od kruha)

kolbice budimpesta madarska hrana
lenyaltfakanal.blogspot.hr

Kolbice (izgovor: kolbajs) je tipična mađarska street-food hrana, poznata kao mađarski hot-dog. Sastoji se od domaćih grilanih mini kobasica u kornetu od integralnog kruha s raznim dodacima kao što su kiseli kupus, prženi luk, umak od sira i naravno kečap, majoneza ili senf.

2. Gulyás (gulaš)

Hungarian_Goulash madarski gulas
thehungarydish.com

Gulaš je vrsta juhe koja je u našim krajevima i više nego poznata. Obično se priprema u većim količinama i to od povrća, krumpira i junetine/teletine. Glavni začin kod pripreme gulaša je slatka paprika (koja također potječe iz Mađarske) ali koriste se i drugi začini. Gulaš je nacionalno jelo i simbol Mađarske.

3. Lecsó (varivo od povrća)

varivo budimpesta madarska
Flockr: Bokor.Istvan/Creative Commons/Via Flickr

Lecso je varivo od povrća sa zelenom i crvenom paprikom, rajčicom, lukom, svinjskom masti i slatkom/ljutom mljevenom paprikom. Lesco je također tradicionalno jelo u Češkoj, Slovačkoj ali i u Hrvatskoj.

4. Meggyleves (juha od kiselih trešanja)

juha od kiselih tresanja madarska
galavanting-gourmet.blogspot.hr

Juha od kiselih trešanja je slatkasta juha koja se priprema od kiselih trešanja, šećera i kiselog vrhnja. Poslužuje se hladna i ljetna je poslastica u Mađarskoj, ali i u drugim gradovima u Europi.

5. Csöröge (hrskavi zalogajčići)

Csoroge budimpesta hrana
nlcafe.hu

Csöröge je hrskavo, lagano, izvrnuto i prženo tijesto posuto šećerom u prahu vrlo slično našim kroštulama.

6. Főzelék (gusto varivo od povrća)

fozelek madarska tradicionalna hrana
gasztrotrend.hu

Főzelék je vrsta variva od povrća ugušćena sa zaprškom ili kiselim vrhnjem. Čini posebnu kategoriju u mađarskoj kuhinji- gušći je od juhe ali rjeđi od paprikaša. Izvrstan je izbor za vegetarijance.

7. Lángos (prženo tijesto)

langos budimpesta madarska hrana
fabulousbudapest.com

Lángos je tijesto prženo u ulju i jedan od najpoznatijih mađarskih uličnih specijaliteta. Jede se toplo, a poslužuje se s kiselim vrhnjem i ribanim sirom ili maslacem i češnjakom.

8. Csirkepaprikás (pileći paprikaš)

chicken-paprikash pileci paprikas madarska
cookindineout.com

Jedno od najprepoznatljivijih mađarskih jela, koje je i u Hrvatskoj naširoko poznato. Paprikás csirke, ili pileći paprikaš, je piletina u kremastom umaku od slatke paprike, a  poslužuje se s noklama ili tjesteninom.

9. Halászlé (riblji paprikaš)

riblji paprikas madarska budimpesta hrana
bookofdaystales.com

Halászlé ili riblji paprikaš je začinjena juha pripremljena od rječne ribe. Priprema se s pozamašnom količinom ljute paprike i jedno je od najpaprenijih mađarskih jela.

10 Kürtőskalács (dimnjak kolač)

Kurtoskalacs-chimney-cake dimnjak torta madarska hrana
foodboozeshoes.blogspot.hr

Kürtőskalács je popularna poslastica u obliku dimnjaka koja se priprema od tijesta koje se zatim omata oko posebnog kalupa, premaže maslacem i pospe šećerom, a zatim peče na grilu.

11. Töltött Káposzta (sarma)

Toltott-Kaposzta-stuffed-cabbage madarska sarma
www.life.hu

Töltött Káposzta, odnosno sarma, nam je svima dobro poznata. Svakako vrijedi probati i mađarsku verziju, a najbolje mjesto za to je Božićni sajam u Budimpešti.

12. Kifli (kifle)

kifli madarska grana budimpesta
floorcookies.com

Kifli, ili kifle je tradicionalno savijeno pečeno tijesto koje se i kod nas može kupiti u svakoj pekari, a nerijetko se priprema i kod kuće. Često se jede još toplo za doručak ili večeru s raznim dodacima kao što su salame, sir ili marmelada.

13. Dobos torte (doboš torta)

dobos torta madarska hrana budimpesta
bien.hu

Dobos torte ili doboš torta je biskvitna torta koja se obično sastoji od 5-7 slojeva premazanih čokoladnom kremom. Torta se oblaže mljevenim lješnjacima i bademima, te prelije karamelom. Ime je dobila prema njenom tvorcu, József C. Dobos-u i mađarski je tradicionalni desert.

Pitanja i komentari

Komentirajte
ime